Izhaja iz severne Kitajske. Legenda pravi, da je nastala v času dinastije Song, ko je cesarska konkubina izgubila tek. Cesarski zdravilci so jo neuspešno skušali pozdraviti z najrazličnejšimi metodami. Cesar je bil neznansko jezen. Nato je ostarel menih dejal, naj zmešajo sladkorni sirup in glog, konkubina naj za vsak obrok poje pet do deset sladkih sadežev in v pol meseca bo ozdravela. In res je. Ljudje so sladko zdravilo z navdušenjem sprejeli in tako je nastal tanghulu.

Sedaj je slaščica modernizirana in v sladkor ne namakajo le gloga, temveč tudi drugo sadje, kot so borovnice, kivi, banane, jagode, pa tudi češnjeve paradižnike, sadeže pa potresejo s sezamom. Ulični prodajalci tradicijo izdelave slaščice prenašajo iz roda v rod, v zadnjem času pa so začeli tudi industrijsko izdelavo te slaščice, ki je ostala priljubljena kljub poplavi drugih sladkarij. Tanghulu je v Pekingu še posebno popularen v času praznovanja lunarnega novega leta, ko ga prodajajo pred vsakim templjem.