Zanimivo je poreklo. Labskaus je nastal v času velikih ladij in je tipična mornarska jed. Ni sicer jasno, na ladjah katerih držav so jo iznašli. Izvor je mogoč vse od Anglije do baltskih držav, a verjetno je res nastala v baltski floti, na kar namiguje tudi ime, ki naj bi izhajalo iz litovščine. Jed je v različnih oblikah razširjena tudi v Angliji in Skandinaviji, a je precej manj priljubljena kot v Nemčiji. Prvič jo omenjajo leta 1706 v nemških zapisih, nato pa je bila redno opisana v navtičnih slovarjih.

Verjetno je nastala iz dveh razlogov. Prvi je, da je bila na ladjah raznolikost živil omejena, tako da so na dolgih potovanjih mornarji trpeli za skorbutom, zato so lažje jedli mehko, razkuhano hrano, ne pa suhega mesa. Z mešanico pa so tudi lažje prikrili, da so uporabili že tako rekoč pokvarjena živila.

Labskaus je v Nemčiji priljubljena jed. V mestu Wilhelmshaven vsako leto prirejajo največjo pojedino, na kateri postrežejo okoli 10.000 porcij te enolončnice na dan.