Da bodo potrebne spremembe proračuna za leto 2015 - tega je DZ sprejel konec lanskega leta - je Mramor ugotovil že kmalu po nastopu mandata v začetku oktobra. Za zdaj je v njem predviden primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), a brez ukrepanja bi se lahko zvišal na pet odstotkov BDP, je opozoril.

Kot še sprejemljiv proračunski primanjkljaj v letu 2015 je Mramor navedel številko 1,2 milijarde evrov oz. 2,7 odstotka BDP. Da bi ga dosegli, bo treba povečati prihodke za nekaj več kot sto milijonov evrov, odhodke pa oklestiti za več kot 600 milijonov evrov.

Vlada se je odpovedala 4,7 milijonom

Da bi povečali prihodke, je Mramor predlagal zvišanje davka na finančne storitve in na zavarovalne posle, s čimer bi se nadomestil izpad prihodkov po ukinitvi davka na bilančno vsoto bank z letom 2014. DZ je oba zakona že sprejel, prav tako je ohranil najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo tudi v letu 2015, ki je bil sicer uveden le za leti 2013 in 2014.

Več denarja naj bi v proračunu ostalo tudi na račun znižanja olajšav pri plačevanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida ter obveznosti plačila prispevkov pri elektriki tudi za energetsko učinkovita podjetja. V gospodarstvu tema ukrepoma ostro nasprotujejo, ali mu je koalicija nocoj sklenila prisluhniti, pa za zdaj ni znano.

Se pa naj bi na nocojšnjem sestanku dogovorili, da dodatnih prihodkov ne bodo iskali tudi z uvedbo posebne trošarine za pijače, ki jim je dodan sladkor oz. sladila. Vlada si je od tega ukrepa obetala dodatnih 4,7 milijona evrov prihodkov letno.

Koalicija usklajena

V kabinetu predsednika vlade so po srečanju povedali le, da je koalicija glede sprememb proračuna za leto 2015 usklajena, vlada pa ga bo obravnavala in dokončno potrdila v četrtek. DZ bo tako predlog prejel v obravnavo še letos, medtem ko ga je Mramor doslej napovedoval šele v januarju.

Vlada sicer načrtuje tudi zmanjšanje sredstev za občine, a so predstavniki ministrstev za finance in za javno upravo županom že danes popoldne obljubili, da si bodo vzeli nekaj več časa za pogovore o sredstvih za delovanje občin. Vlada za zdaj tako ne bo predlagala znižanja povprečnine, tako da bo to predvidoma znova aktualno, ko bo rebalans obravnaval DZ.