Srebro sta si s 25,87 razdelila svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh in Britanec Adam Peaty. Dugonjić je bil v Dohi dvakrat v finalu, na 100 m prsno je bil peti.

"Zelo sem vesel osebnega in državnega rekorda. Izid je res dober. Najboljšim sem zelo blizu, a mi žal malo zmanjka, vesel pa sem, da sem za dve desetinki popravil osebni rekord. Danes sem dal vse od sebe in tekmecem moram le čestitati. Bili so boljši. Sam sem se res potrudil, dobro skočil, imel dobro reakcijo in tudi plavanje je bilo dobro. Na drugih 25 metrih sem stisnil, kar se je dalo," je po tekmi dejal 26-letni reprezentant.

Plavalci, ki so dobri v velikem bazenu, zdaj plavajo tudi v malem

Za medaljo je bil s 25,8 potreben izjemen dosežek. Tudi Dugonjić je dejal, da je to bržkone tudi posledica spremembe pravila pri delfinovem udarcu z nogami. "Zame je dobro, da to manj vpliva na izide v velikem bazenu. Tudi jaz se ga bom moral naučiti, a v malem bazenu to res pride do izraza," je o dosežkih povedal koroški hrust.

Sicer pa so svetovni rekordi v Dohi kar deževali. "Očitno mali bazeni postajajo vse bolj zanimivi. Prav vsi plavalci, ki so dobri v velikem bazenu, zdaj plavajo tudi v malem. Potrebujemo čim več takih tekem, to je za plavanje dobro. Na vseh tekmah so zdaj vsi najboljši in skoraj bi si upal staviti, da bomo prav vsi isti plavali v finalu tudi čez osem mesecev v Kazanu," je še dejal plavalec ravenskega Fužinarja, zadovoljen z dvema novima rekordoma na prvenstvu. "Na 100 m prsno mi je le malo žal, ker nisem plaval svoje dirke, na 50 prsno pa je bil nastop zelo dober, želja pa je bila, da bi bil še tri stotinke hitrejši in bi plaval pod 26 sekundami," je še dejal Dugonjić, ki ga konec prihodnjega tedna čaka še tekma v Mariboru, potem pa odpravlja v ZDA, kjer bo po Božiču opravil prve višinske priprave.

Tudi zadnji dan kopica rekordov

Prireditelji so zadnji dan razdelili kar 13 kompletov medalj. S svetovnim rekordom je začela ženska štafeta Nizozemske na 4 x 50 m prosto. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer in Ranomi Kromiwidjojo so razdaljo zmogle v 1:34,24 minute in bile natančno sekundo in pol hitrejše kot pri rekordu v kvalifikacijah. Kromowidjojojeva je pozneje zmagala še na 50 m prosto.

Za drugi svetovni rekord zadnjega dne je poskrbela Brazilka Etiene Medeiros, ki je na 50 m hrbtno slavila z izidom 25,67, tri stotinke hitreje od svetovnega rekorda Hrvatice Sanje Jovanović iz leta 2009 in obdobja visokotehnoloških kopalk. Medeirosova je po rojakinji Alicii Atkinson druga temnopolta plavalka v zgodovini, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje.

Za naslednji rekord je poskrbel Nemec Markus Deibler, ki je ob zmagi na 100 m mešano dosegel izid 50,66 in za pet stotink izboljšal rekord Američana Ryana Lochteja iz leta 2012, ki je tokrat osvojil bron in na prvenstvu ostal brez posamičnega zlata. Nadaljevala je Švedinja Sarah Sjöström, ki je 100 m delfin zmogla v 54,61 sekunde, kar je 44 stotink hitreje od rekorda Francozinje Diane Bui Duyet iz leta 2009. Ista plavalka je bila z 1:50,78 nato rekordna še na 200 m prosto.

Martin Bau na 1500 m zasedl 21. mesto

Kakovost Brazilije je leto in pol pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru s še eno zlato medaljo potrdil Cesar Filho Cielo z zmago na 100 m prosto, na 200 m hrbtno je zmagal Poljak Radoslaw Kawecki. Japonka Kanako Vatanabe je bila najboljša na 200 m prsno. Še eno zlato medaljo je osvojil tudi Južnoafričan Chad Le Clos, ki je bil najboljši na 200 m delfin. Na 1500 m prosto je slavil Italijan Grigorio Paltrinieri, znana pa je tudi uvrstitev Mariborčana Martina Baua, ki je zasedel 21. mesto.

Ob koncu večera so moško mešano štafeto dobili Američani, žensko, zadnjo disciplino na 12. SP v 25-metrskih bazenih v Hamd Aquatic Centru, pa Danke. Plavalna elita se bo na tovrstnem tekmovanju spet zbrala čez dve leti v Kanadi.