Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi na 100 metrov prsno osvojil peto mesto. S časom 57,06 je za dve stotinki sekunde popravil tudi svoj državni rekord. Zmagal je Brazilec Felipe Franca Silva s 56,29, kar je nov rekord prvenstev. Srebro je osvojil Britanec Adam Peaty (56,35), tretji pa je bil Francoz Giacomo Perez-Dortona (56,78). Dugonjić, tretji najhitrejši Evropejec, si je peto mesto delil z Japoncem Jasuhirom Kosekijem.

Ravenčan je na prvenstvu branil srebro iz Carigrada 2012, a se mu finale ni izšel po načrtih. V nastopu je bilo preveč napak, da bi koroški hrust še enkrat več posegel po kolajni, vseeno pa je spet potrdil, da v obeh krajših prsnih disciplinah ostaja stalen član svetovnega vrha.

»Že na skoku so mi tekmeci pobegnili, zato sem začel na silo. Ne vem, kaj se je zgodilo. Meni se je zdelo, da sem skočil dobro, a enostavno me je Brazilec s hitrim startom zmedel in začel sem vleči zavesljaje. Nato sem plaval veliko bolj na silo kot v polfinalu, porabil za vsak zavesljaj več energije in bilo je veliko težje kot v sredo, plaval pa sem le tri stotinke sekunde hitreje,« je po prihodu iz vode dejal 26-letni plavalec, ki ni skrival razočaranja, in dodal, da se je na vso moč boril vse do cilja, čeprav na koncu ni imel več ne pravega zavesljaja in ne moči.

»Zadovoljen seveda sem s petim mestom in osebnim rekordom, ampak želja je bil dosežek pod 57 sekundami. Super je, da napredujem, a je bil napredek premajhen in tako ne bo medalj. Prepričan sem bil, da res lahko plavam ta izid pod 57 sekundami,« je še dejal Dugonjić, ki je v finalu naredil tudi nekaj večjih napak, ki so ga bržkone stale celo kolajno. Plavalca Fužinarja v soboto čaka še nastop na 50 metrov prsno, kjer bo prav tako branil srebro s prvenstva pred dvema letoma.

Popoldan je bila znana tudi uvrstitev mlade Ravenčanke Gaje Natlačen na 800 metrov prosto. V finalu je zmagala Španka Mireia Belmonte Garcia, ki si je priplavala še tretji naslov najboljše na svetu. Natlačnova je v jutranjem nastopu z 8:28,49 izboljšala osebni rekord za debeli dve sekundi in zasedla 10. mesto, po nastopu finalistk pa je tekmovanje presenetljivo končala 17., saj je za njo zaostala Kitajka Yue Cao. »Ne smem biti nezadovoljna z osebnim rekordom, čeprav bi bila lahko tudi nekaj hitrejša. Na 400, 500 metrih sem malo popustila, a čakali smo zelo dolgo, nastopala sem dopoldan in glede na vse je bil nastop dober,« je dejala Korošica. sta, šr, mum