Žbogarjev dosežek je v ostri konkurenci zadostoval za 18. mesto, veliki finale najboljše osmerice pa je zgrešil za vsega 1,9 sekunde. O gostoti in kakovosti letošnjega tekmovanja pričata podatka, da se je v manj kot dve sekundah zvrstilo kar 11 plavalcev, še na zadnjem prvenstvu v Carigradu pred dvema letoma pa bi izid zadostoval za deveto mesto.

"Z nastopom sem zadovoljen. Tako ali drugače moraš biti z državnim rekordom zadovoljen, a tudi izid je odličen. Pričakoval sem rezultat okrog 4:12 in res sem plaval odlično vse do prsnega sloga, na koncu v kravlu pa mi je malo zmanjkalo moči. A za to so potrebne izkušnje, ki jih v tej disciplini nimam, posebej ne na tem nivoju. Vseeno sem zelo zadovoljen in zdaj grem s polno paro naprej," je bil dosežka vesel 25-letni Žbogar, ki ga na Arabskem polotoku čakata še nastopa na 100 m mešano in 200 m delfin. Zase pravi, da je dal na treningih vse od sebe, zato bo v naslednjih dneh na tekmovanjih le še užival.

Govejškovo stotinke ločile od novih državnih rekordov

Dobro formo je potrdila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je na 100 m prosto in 50 m delfin dosegla svoja najboljša izida v jutranjem plavanju, v obeh nastopih pa je svoj državni rekord zgrešila za vsega nekaj stotink sekunde. Slovenska reprezentantka je bila na 100 m prosto z izidom 54,11 22., na 50 m delfin pa je izid 26,84, drugi najboljši v karieri, zadostoval za 25. mesto. Tudi Govejškova je bila "žrtev" kakovostne zasedbe tekmovanja, saj bi se pred dvema letoma še gladko z 11. dosežkom prebila v polfinale na 100 kravl.

"Na 100 m kravl sem na začetku preveč zavrtela in na koncu na zadnjih 25 metrih bila ob osebni rekord. Vseeno je bil to moj najhitrejši nastop zjutraj, a konkurenca je tako hitra, da mi ni uspelo priti naprej. Nekoliko manj sem zadovoljna s tekmo na 50 m delfin, a kaj naj. Zdaj se moram spočiti in pripraviti. Pred mano sta še dve disciplini," je po uvodnih nastopih v Dohi ocenila 17-letna Govejškova.

Popoldan bo imela Slovenija v bazenu le enega plavalca, Damirja Dugonjića. Ta na 100 m prsno brani srebro iz Carigrada 2012, tudi v polfinalu v Katarju pa je dokazal, da sodi med kandidate za zmagovalni oder.