V finalu je nastopilo pet slovenskih skakalcev, dober nastop v drugi seriji je pokazal tudi zmagovalec poletne sezone Jernej Damjan (247 točk), ki je napredoval na končno deveto mesto. Robert Kranjec (237,4) je bil 14., Tomaž Naglič (198,6) pa po ponesrečenem nastopu 25. Še več smole je imel Anže Lanišek (144,3), ki je tekmo končal s padcem na 30. mestu.

"Z današnjo tekmo smo zadovoljni, saj smo imeli pet finalistov. Peter je današnjo tekmo spet odskakal na visoki ravni, kot skače že od začetka sezone, kakšne drobne napake še naredi. Drugače pa sem zadovoljen tudi z Jernejem in Robijem, ki sta danes lepo stopnjevala nastope. Škoda za Anžeta, ki je v finalu naredil svoj najboljši skok celotnega vikenda tu v Kuusamu, a je imel žal smolo z okovjem, ko se mu je odpela smučka, a upam, da bo z njim vse v redu," je slovenske nastope ocenil trener reprezentance Nejc Frank.

"Peter je na zelo solidni ravni, a za stopničke je treba prikazati dva popolna skoka. Danes je spet pri obeh morda malce zamudil, a vseeno so njegove predstave na izjemno visoki ravni. A sezona je še dolga in Peter jo je začel najbolje doslej," je odvrnil Frank na vprašanje, kaj slovenskega šampiona to zimo še loči od zmagovalnega odra.

Z Laniškom nič hujšega

Finalna serija se za slovenski tabor sicer ni dobro začela, saj jo je odprl mladi in obetavni slovenski skakalec Lanišek, ki je imel veliko smolo. Domžalčan, ki se je to zimo na vseh tekmah uvrstil med dobitnike točk, je skočil dobro, neslo ga je daleč, tik pred pristankom pa se mu je odpela smučarska vez, tako da je končal s padcem. Tudi njega so iz ciljne arene odpeljali v akiju, a 18-letnik je ob tem v zrak dvignil palec, v znamenje, da je z njim vse v redu. Da ni utrpel hujših poškodb, so potrdili tudi prvi zdravniški pregledi.

"Lahko povem, da je bil na slikanju v Kuusamu. Nič nima polomljenega. Dobil je udarec v bok, v palcu na roki ima natrgane vezi. Koleno je celo. Peljali so ga v Oulu na slikanje ledvic in notranjih organov. Mislim, da je to povsem preventivno. Bolje, da se to naredi. S fizioterapevtom Urbanom Jarcem sta po tekmi z rešilcem šla v Uolo, to je kakšne tri ure vožnje stran," je iz Kuusama sporočil Frank in ob tem razkril, da do takšnih nezgod večkrat pride na treningih in so posledica materialov, na tekmah pa precej manjkrat.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se bo nadaljevala prihodnji konec tedna, ko bosta na sporedu dve tekmi v norveškem Lillehammerju.