V meglenem Kuusamu, kjer so bile razmere za nordijsko središče Ruka glede na to, kar se je dogajalo v preteklosti, idealne, so imeli skakalci pomoč vzgonskega vetra. Prekaljeni zračni bojevniki so demonstrirali, kako unovčiš izkušnje. Triintridesetletni Švicar Simon Ammann je očitno dobil krila po rojstvu sina in štirikratni olimpijski prvak je sinoči s fenomenalno predstavo dobesedno pometel s tekmeci, saj je imel v obeh serijah najboljši dosežek. Švicar se je 22. zmage v karieri razveselil, kot bi bila prva. Od sreče je kar vriskal in se veljal po snegu. »Čudovit dosežek. Vse muke, ki sem jih preživljal v minulih mesecih, so pozabljene,« je povedal Simon Ammann. Neuničljivi Ammann, ki je bil po lanski olimpijski sezoni tik pred tem, da sklene kariero, je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bil vodilni Čeh Roman Koudelka šele deseti. Preostali dve stopnički odra za zmagovalce sta zasedla pogumna kamikaza z Japonske, 28-letni Daiki Ito in 42-letni superveteran Noriaki Kasai.

Peter Prevc je z devetim mestom iztržil manj glede na to, kar je kazal na treningu. Na skakalnici, ki je že mala letalnica z nizko krivuljo leta, je v slogu šampiona dejansko poletel šele v finalni seriji, ko je z 18. mesta napredoval na deveto. Še slabši je bil poskusni skok (108,5 m – 38. izid). V finalnem skoku je bilo očitno, da je z agresivnim pristopom, v katerem sta mu smuči zelo zanihali, v jezi dobesedno izsiljeval uvrstitev med elitno deseterico. »Zadovoljen sem z uvrstitvijo, še zdaleč pa ne s svojima skokoma. V prvi seriji sem krepko zamudil na odskočni mizi, zato me je vzgonski veter ob napaki zaviral, namesto da bi mi bil v pomoč, in preostal mi je le še boj za čim večjo daljavo,« je nastopa ocenil Peter Prevc.

Najbolj izkušena člana slovenske vrste, 32-letni Jernej Damjan z 18. mestom in 33-letni Robert Kranjec z 20. mestom sta osvojila prve točke v letošnji sezoni. Oba sta boljšo predstavo prikazal v prvi seriji, po kateri je bil Kranjec dvanajsti, saj se je leteči Kranjčan po zraku izjemno boril za čim večjo daljavo. V finalu očitno ni videl znaka oziroma slišal trenerja Janusa, zato se je v smučino pognal z zamudo. Megla je bila namreč tako gosta, da so trenerji znak namesto z zastavico dali kar z žvižgom ali kričanjem. Janus je zaradi bolezni skoraj brez glasu in finski trenerji so ga kolegialno opozorili, da Kranjec ni videl (slišal) njegovega znaka. »Naredil sem tisto, kar sem načrtoval že v Klingentjalu. Vem, kaj moram narediti, da bom še boljši. Ni treba hiteti, ker je še veliko tekem,« je menil Jernej Damjan. Osemnajstletni Anže Lanišek (25. mesto) je še drugič zapored v karieri osvojil točke svetovnega pokala, kar je pomembno za njegovo tekmovalno rast, izkušnje in očiten dvig samozavesti. Juri Tepeš (41. mesto) in Matjaž Pungertar (49. mesto) sta bila s ponesrečenima skokoma daleč od finala.

»V lepi tekmi sem zadovoljen z nastopom Slovenije kot ekipe. Več sem pričakoval od Prevca. Znova se je pokazala velika izenačenost, zato je kaznovana vsaka najmanjša napaka. Uvrstitev Prevca je lepa, a očitno ima na tej skakalnici težave s točnostjo odskoka. Od šestih skokov sta bila brezhibna le drugi za trening in kvalifikacijski. Včeraj je v poskusnem in prvi seriji zelo zamudil, v drugi malce manj. Gre za malenkosti, ki jih bo treba popraviti. Čestitke preostalim trem dobitnikom točk. Čeprav Lanišek v Kuusamu skače prvič, se je odlično znašel. Za danes (začetek ob 16. uri, op. p.) pričakujem, da se bo vseh sedem fantov skozi kvalifikacije uvrstilo na tekmo in nato stopnjevanje njihov dosežkov, da bodo skoki in uvrstitve še boljši kot sinoči,« je povedal slovenski selektor Goran Janus, ki bi moral po nasvetih zdravnikov ostati doma, a se je v sredo zjutraj odločil, da poleti na Finsko.

Med osmoljenci so bili tekmovalci, ki so blesteli na treningu in v kvalifikacijah ter bili med favoriti. Zmagovalec kvalifikacij Norvežan Anders Bardal je bil 19., potem ko se je komaj uvrstil v finalno serijo. Nemec Andreas Wellinger, ki je bil imel najdaljša skoka v četrtek v kvalifikacijah (144,5 m) in včeraj v poskusni seriji (137,5 m), je bil zgolj 14.

Izidi: 1. Ammann (Švi) 284,1 (139,5, 142), 2. Ito (Jap) 276,1 (138, 137,5), 3. Kasai (oba Jap) 270,5 (131, 136,5), 9. Prevc (Slo) 254,5 (126,5, 137), 18. Damjan 242,4 (131, 128,5), 20. Kranjec 237,5 (130,5, 125), 25. Lanišek 228,5 (131,5, 125), 41. Tepeš 88,5 (115), 49. Pungertar 38,6 (89,5), Naglič (vsi Slo) izpadel v kvalifikacijah, skupni vrstni red (2): 1. Ammann 136, 2. Koudelka (Češ) 126, 3. Kraft (Avs) in Kasai po 100, 8. Prevc 74, 22. Lanišek 16, 24. Damjan 13, 26. Kranjec 11, 32. Pungertar 5.