Za Ammannom, ki je danes sicer slavil že 22. zmago v svetovnem pokalu, a prvo po Oberstdorfu leta 2013, sta se zvrstila dva japonska veterana; drugi je bil Daiki Ito (276,1 točke), tretji pa Noriaki Kasai (270,5). Dvakratni olimpijski prvak iz Sočija Poljak Kamil Stoch je tudi današnjo tekmo izpustil zaradi poškodbe gležnja, ki jo je utrpel na treningu pred uvodno tekmo sezone v nemškem Klingenthalu.

Junak večera je bil 33-letni švicarski veteran, ki je ob zmagi evforično vriskal v ciljni areni. Dobitnik štirih zlatih olimpijskih kolajn (2002, 2010) je danes s skokoma 139,5 in 142 metrov slavil prvo zmago po 29. decembru 2013, ko je zmagal na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu, za nameček pa je oblekel tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. "Vse muke zadnjih mesecev so danes pozabljene. To je izjemen dosežek, naravnost čudovit," je po zmagi dejal Ammann.

Med Slovenci najboljši Prevc

Med četverico slovenskih finalistov se je v drugi seriji najbolj izkazal Prevc, ki je napredoval kar za devet mest. Jernej Damjan (242,4) je končal na 18. mestu, Robert Kranjec (237,5) je z 12. nazadoval na končno 20., do točk pa je na še drugi tekmi zapored prišel tudi mladi Anže Lanišek (228,5) s 25. mestom. Slabše sta danes nastopila Jurij Tepeš ter Matjaž Pungertar, ki sta z 41. oziroma 49. mestom ostala zunaj finala.

Trener slovenske reprezentance Goran Janus, ki je te dni sicer bolan, a vseeno stoji na vrhu trenerskega stolpa, je bil po tekmi vesel dosežkov svojih varovancev, žal mu je bilo le zamujenega skoka Prevca v prvi seriji, ki je slovenskega šampiona potisnil na 18. mesto. Ne glede na spremenljive vetrovne razmere v prvi seriji je Janus tekmo za Kuusamo, kjer so skakalci takšnih razmer že vajeni, ocenil kot eno boljših v tem finskem skakalnem središču glede vremenskih pogojev.

Lepa tekma za Kuusamo

"Rekel bi, da smo danes, sploh za Kuusamo, lahko spremljali lepo tekmo, obe seriji sta bili lepi. Naši štirje fantje so pokazali soliden nastop," je uvodoma iz Finske sporočil Janus in dodal: "Vnovič smo lahko videli odličen rezultat Petra, ki je spet končal med deseterico. Seveda je škoda njegovega precej zamujenega skoka v prvi seriji, pa tudi v drugi je nekoliko zamudil. Sicer malenkost manj, a to je treba popraviti. Čestital bi tudi ostalim trem, Jerneju, Robiju in Anžetu."

V soboto bo v finskem zimskem smučarskem središču Ruka ob 16. uri na sporedu še ena posamična tekma. Pred tem so na sporedu kvalifikacije. "Jutri seveda pričakujem, da se bo prek kvalifikacij vseh sedem fantov uvrstilo na tekmo. Nato pa le še, da bodo stopnjevali današnje nastope in rezultate," je še dejal strateg slovenske vrste.