Karavano 69 smučarjev skakalcev iz 15 držav, v kateri zaradi poškodb ni Poljaka Kamila Stocha in Norvežana Phillipa Sjoena, so v Kuusamu na severu Finske pričakale prave zimske razmere in spremenljiv veter, ki je značilen za nordijsko središče Ruka. V sinočnjih kvalifikacijah, ko je večini tekmovalcev veter pihal v hrbet, je največ pokazal 32-letni norveški as Anders Bardal (140,5 m), kar ni presenečenje, saj je že za trening dosegel najboljšo daljavo dneva, 145 metrov. »Vetrovne razmere so bile zelo zahteve. Težko je bilo oceniti, iz katere smeri bo zapihal in kako močno,« je povedal Anders Bardal.

Na današnji tekmi, ki se bo začela ob 17. uri, bo nastopilo šest slovenskih skakalcev. Najmlajši Anže Lanišek (137,5 m/10. mesto) je izkoristil darilo narave, saj je bil edini izmed 69 tekmovalcev, ki je imel rahlo pomoč vzgonskega vetra. Jernej Damjan (126 m/12. mesto) je nalogo opravil rutinirano in brez tveganja. Jurij Tepeš (122 m/23. mesto) se je dobro zbral, potem ko je imel težave v obeh skokih za trening. Robert Kranjec (114 m/25. mesto) se ni zmedel, čeprav je bil med tremi skakalci, ki so imeli najslabše razmere v zraku zaradi vzvratnega vetra, ki ga je dobesedno sklatil. Matjaž Pungertar (123,5 m/32. mesto) je v skok vložil toliko, kot je bilo treba za uvrstitev na tekmo. Izpadel je le Tomaž Naglič (92 m/58. mesto), za katerega so bili skoki v Kuusamu sploh prvi v letošnji sezoni na snegu.

Prvi slovenski adut Peter Prevc je imel kot član elitne deseterice nastop zagotovljen vnaprej in pokazal odlično formo. Potem ko je v prvem skoku za trening (111,5 m/34. izid) še spoznaval skakalnico, je v drugem s 144 metri že dosegel najboljši izid serije, v kvalifikacijah pa s 142,5 metra drugo najboljšo daljavo. S tem je napovedal kandidaturo za najvišja mesta. Prevca je v kvalifikacijah z enega zaletnega mesta nižje za dva metra preskočil le Nemec Andreas Wellinger. »Veter je naredil kvalifikacije zelo stresne. Naglič je izpadel, ker je naredil napako v preveliki želji. Prevc je v prvem skoku še tipal skakalnico, preostala dva pa sta bila takšna, da trenerji skoraj nismo imeli pripomb. Kakšen bo razplet tekme, bo odvisno tudi od vremena,« je s počenim glasom povedal bolni pomočnik trenerja Nejc Frank, medtem ko je selektor Janus zbolel že v Klingenthalu in je že pet dni brez glasu.

Vodilni v svetovnem pokalu, Čeh Roman Koudelka, je še naprej v dobri formi. S skokoma za trening (139,5 m/1. mesto in 128,5 m/3.) je bil tako zadovoljen, da je izpustil kvalifikacije in hranil moči. jo