Slovenski smučarji skakalci, skakalke in nordijski kombinatorci so včeraj v Ljubljani profesionalno opravili obveznosti do medijev, vendar je bilo na njihov obrazih opaziti vidne znake nezadovoljstva. Razlog je v pogodbah, ki jih še vedno niso podpisali s SZS. V podpis so jih prejeli le nekaj ur preden so imeli obveznosti na novinarski konferenci. Z vsebino pogodb, pod katere je že podpisan direktor SZS Jurij Žurej, še zdaleč niso zadovoljni, čeprav so se o vsebini pogajali na kar nekaj sestankih.

»Vsebina je daleč od tega, da bi bili tekmovalci zadovoljni. Glede na to, da smo iz leta v leto boljši, pričakuješ, da bomo tudi mi imeli od tega nekaj koristi. Poskrbljeno je le za zaposlene na SZS in njihove bonuse,« je ostro spregovoril eden najbolj izkušenih, skakalec Robert Kranjec, ki je bil v preteklosti trd pogajalec, v zadnjih mesecih pa ga sploh ni bilo na vseh sestankih, ker je ocenil, da je to izguba časa.

Srž nesoglasij je višina bonusov in nagrad za tekmovalne dosežke. Tekmovalci trdijo, da je predvidena vsota 100.000 evrov odločno premalo. »To je metanje peska v oči. Ta denar se razdeli med 40 tekmovalcev. To pomeni, da najboljši dobi največ 3000 evrov, drugi 2000, mnogi pa le po 200 evrov. Glede na to, kakšne uspehe smo dosegli lani, smo dobili le 30 odstotkov tistega, kar bi nam pripadlo glede na število osvojenih točk in kolajn, ker za več ni bilo denarja. Nekoč je bila osvojena točka svetovnega pokala vredna 10 evrov,« je pojasnil Kranjec in dodal, da glede na to, kar so prebrali, pogodb ne bodo podpisali. Po pravilih SZS tekmovalci ne smejo tekmovati, če nimajo podpisanih pogodb. To teoretično pomeni, da Prevc, Kranjec, Tepeš, Damjan, Lanišek, Pungertar in Hvala jutri ne smejo odpotovati v Klingenthal. »Na tekmo v Klingenthalu smo že prijavljeni, zato gremo na pot lahko tudi z lastnim prevozom,« je odločen Kranjec.