Maejeva je februarja na zimskih igrah pod imenom Vanessa Vanankorn zastopala Tajsko in med 67 smučarkami v veleslalomu zasedla zadnje mesto.

Zveza FIS je na današnjem zaslišanju potrdila, da so bile kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem na Krvavcu s štirimi smučarkami, Maejevi so pri goljufanju pomagali domači organizatorji kranjskega Triglava in slovenski uradni predstavniki na tekmi, prirejene. Te tekme, ki so jih priredili na prošnjo Maejeve s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za 36-letno violinistko zadnja priložnost, da si zagotovi točke FIS za nastop v Sočiju.

V skladu z olimpijskimi pravili lahko države, ki med najboljšo petstoterico alpskih smučarjev nimajo nobenega predstavnika, nastopijo s po enim tekmovalcem v moški in ženski konkurenci, a le, če naberejo dovolj točk FIS na nekaj tekmah. Vanessa Mae, ki ima tako britansko kot tajsko državljanstvo, si je izbrala nastop za Tajsko pod očetovim priimkom Vanakorn.

Kazen tudi za nekdanjega prvega moža slovenske smučarske stroke

Zveza FIS je danes kaznovala tudi štiri slovenske smučarske delavce in enega Italijana. Vodji omenjenih veleslalomskih tekmovanj na Krvavcu Borutu Hrobatu je izrekla dveletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem FIS, Matjažu Goltezu, Vladu Makucu, nekdanjemu prvemu možu slovenske smučarske stroke, Urošu Šinkovcu enoletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem FIS, enoletni suspenz pa si je prislužil tudi Italijan Fabio De Cassan, ki je bil na omenjenih tekmovanjih tehnični delegat FIS, so danes zapisali na spletnih straneh FIS.

Vsi omenjeni se lahko na izrečene kazni FIS v roku 21 dni pritožijo na Športno razsodišče v Lozani (CAS).

Smučarska zveza Slovenije je sicer 27. oktobra enostransko prekinila pogodbo z vodjo panoge za alpsko smučanje Makucem. Izvršni odbor SZS je že 10. julija četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi januarskih kvalifikacij na Krvavcu, izrekla štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Tajci naj bi SK Triglav plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.