Predlog, da bi suspenze prekinili, na seji ni dobil podpore.

IO SZS je 10. julija letos izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti osebam, ki so sodelovale pri pripravi in izvedbi tekmovanja; Borutu Hrobatu, vodji tekmovanja, Vladimirju Makucu, glavnemu sodniku, Matjažu Goltezu, časomerilcu, in Tugu Marinčku. Vanessa Mae je na olimpijskih igrah februarja letos v Sočiju zastopala Tajsko z očetovim priimkom Vanakorn. Tajci naj bi SK Triglav plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.

Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora, je še pred tem izrekom kazni imenoval Makuca za vodjo panoge za alpsko smučanje. Gorišek je na današnji seji IO predlagal, da se to točko uvrsti na dnevni red, ker niso dobili vročene sankcije o štiriletni kazni. Obenem je predlagal ukinitev suspenza. "Ugotovitve in sklepi niso bili opravljeni na način, kot bi ga morala zveza napraviti ... Bil pa je že opravljen medijski linč," je med drugim prebral Gorišek. Na glasovanju je bil edini, ki je podprl sklep o umiku kazni.

"Akt o sklepu izvršnega odbora daje direktor, vročena pa mora biti zaradi morebitnih pritožb in drugih možnih ukrepov," je dejal Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Jurij Žurej, direktor SZS, je pred tem povedal, da želi, da dobi tudi pooblastilo, da neposredno izvrši sklepe IO, kar so mu člani IO zagotovili. Žurej je to želel, ker so se v preteklosti zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje vlagale tožbe in so bile od SZS iztožene tudi že zelo velike odškodnine.

"Od Mednarodne smučarske zveze (Fis) sem dobil vabilo na razgovor, od častnega razsodišča SZS pa nič. Fis še ni sprejela odločitve in če bo pristojna komisija to ugotovila, bom tisti trenutek odstopil. Moja pogodba ni bila prekinjena, v tem času sem opravljal vse naloge in delovne obveznosti, da je panoga lahko nemoteno delovala. Pritožbe pa ne morem vložiti, ker odločbe in sklepa še nisem dobil, zanje sem najprej izvedel iz medijev," je pred glasovanjem o ukinitvi suspenza dejal Makuc. Srečko Medven, generalni sekretar OK pokala Vitranc, je odprl vprašanje zastopanja Makuca in Marinčka na sejah in odborih Fis, prvi bo že prihodnji teden v Zürichu. IO je pozval delegata v suspenzu, da se sestanka ne udeležita.

Ostale točke dnevnega reda IO SZS so bile v senci, odprta in pereča vprašanja državnega panožnega nordijskega centra v Kranju pa so predstavili na naslednjo sejo. Petra Majdič je napovedala prvi kongres aktivnih športnikov SZS, ki bo sredi oktobra.

Potrjena je bila sestava organizacijskega komiteja za svetovni pokal v Planici prihodnje leto, ki ga bo vodil Drago Bahun. Podprli so tudi poročilo o kandidaturi Planice za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2019, ki na letošnji skupščini Mednarodne smučarske zveze (Fis) sicer ni dobila podpore. "Odloča kapital, kjer Slovenija nima najmočnejših argumentov. Poleg tega je bila odpovedana univerzijada v Mariboru, niso nam šli na roko tudi neljubi dogodki na kongresu Fis v Seulu," je med drugim dejal Janez Bukovnik. Nato je predlagal, da naj se podpre kandidaturo Planice za nordijsko SP leta 2021.

Obenem je navrgel, da bo Planica zagotovo kandidirala za SP v poletih leta 2020. Poleg tega bo tudi Pokljuka kandidirala za SP v biatlonu leta 2020. Smrekar je dejal, da je pred potrditvami potrebno ugotoviti, kako bo potekalo dokončanje izgradnje nordijskega centra v Planici in kako bo potekala finančna sanacija SZS. Majdičeva je dejala, da naj se pripravijo osnutki izvedbenih in finančnih načrtov za odločanje na naslednjih sejah.