V sojenju Marku Jakliču in drugim obdolžencem zaradi domnevnega oškodovanja Vzajemne pri poslih s S & T Slovenija je pričal nekdanji direktor Jakličevega podjetja na Hrvaškem, na katerega računih je po prepričanju tožilstva končalo več kot 550.000 evrov spornega denarja.

»Marka Jakliča ne poznam. O podjetju M-Kontakt mi ni znanega nič. V njem nisem imel nobene vloge,« je včeraj na okrožnem sodišču v Ljubljani zatrdil Zoran Maslić, ki je bil zakoniti zastopnik M-Kontakta v obdobju od 2005 do 2008. V tem času je od hčerinskih podjetij S & T Slovenija v državah bivše Jugoslavije prejel za več sto tisoč evrov nakazil na podlagi svetovalnih storitev. M-Kontakt pa je s tem denarjem kupoval hiše, vinograde, gozdove in druge nepremičnine na otoku Korčula.

K temu, da prevzame vodenje Jakličevega podjetja, v katerem naj bi domnevno prali denar iz poslov med Vzajemno in S & T Slovenija, je Maslića prepričala njegova nekdanja najboljša prijateljica Željka Janjanin, odvetnica iz Zagreba. Z njo je pri notarju podpisal nek dokument, na podlagi katerega je postal direktor M-Kontakta. Kljub temu naj ne bi podpisoval spornih listin, ampak je to počela Janjaninova. Ta bi morala včeraj tudi pričati, a se je temu izognila že med preiskavo. Jaklič jo je namreč v začetku lanskega leta najel kot odvetnico in jo s tem zavezal k molčečnosti. Ker pa je do spornih poslov prišlo dolgo pred tem, tožilstvo vztraja pri njenem zaslišanju.

Zato pa se je na poziv sodišča odzval Božidar Vidić, direktor družbe S & T Hrvaška, ki je sodelovala z Jakličevim M-Kontaktom in mu tudi plačala okoli 230.000 evrov. Potrdil je navedbe obrambe, da je šlo pri teh nakazilih za plačevanje storitev Boštjana Jakliča, brata prvoobdolženega. Ta velja za strokovnjaka na področju informacijskih tehnologij v regiji in je sodeloval tudi z drugimi podjetji v industriji. »Boštjan Jaklič je pogosto prihajal na sedež družbe. Poznam ga tudi zato, ker je prej delal v S & T Slovenija,« je pojasnil Vidić. Poudaril je, da so bili projekti, pri katerih je Boštjan Jaklič delal, izvršeni in storitve opravljene.

Kljub vsemu je Vidić odgovornost za najem M-Kontakta preložil na Klavdija Godniča, bivšega prvega moža S & T Slovenija in drugoobdolženega v zadevi. Za to, da jim bo Jakličevo podjetje svetovalo pri več strateških projektih, je izvedel manj kot mesec dni pred samim poslom. »Vse odločitve so se sprejemale v Ljubljani,« je povedal Vidić. Tako v Zagrebu ne razpolagajo z nobeno dokumentacijo, ki bi potrjevala, da je v poslu z M-Kontaktom prišlo do povpraševanja, oddaje ponudbe... Čeprav naj bi posle za S & T Hrvaška opravljal Boštjan Jaklič, v dostopni dokumentaciji ni njegovega imena. Prav nasprotno. Nekaj dokumentacije je podpisal Marko Jaklič, ki je bil do leta 2005 direktor M-Kontakta.