Hokejski reprezentančni turnir v Ljubljani, prvi v novi sezoni, se je danes končal. Slovenija je proti Avstriji dosegla tretjo zmago, kar je na koncu pomenilo prvo mesto. Tokrat je bilo tudi vzdušje v dvorani Tivoli nekoliko bolj živahno, saj se je zbralo več gledalcev kot na prvih dveh tekmah skupaj.

Slovenci so za začetek turnirja premagali Japonsko s 3:1, v petek pa še Belorusijo s 3:0. Selektor Slovenije Matjaž Kopitar v že tako osiromašeni zasedbi, kjer so manjkali nekateri ključni igralci, na današnji zadnji tekmi ni mogel računati na Jana Urbasa in Anžeta Kuralta, prav tako pa ni bilo Roberta Saboliča, ki je na tem turnirju po dogovoru s klubom nastopil le na tekmi z Belorusijo, pred dvobojem pa je zaradi bolezni izpadel še branilec Aleš Kranjc. Obe ekipi sta bili tako daleč od popolnih zasedb, Avstrija pa je po lanski sezoni sicer tudi precej pomladila izbrano vrsto in zamenjala selektorja, zdaj jo vodi Daniel Ratushny.

V vratih je tokrat dobil priložnost še tretji vratar v postavi, Gašper Krošelj. V prvem napadu je namesto Urbasa ob bratih Rodman priložnost dobil Žiga Pance, prvič pa je zaigral tudi mladi Aljaž Uduč.

Za razliko od prvih tekem so tokrat Slovenci s starimi znanci z druge strani Karavank hitro prišli do svoje igre, pa tudi zadetki so začeli padati hitro. Že v četrti minuti je bil na pravem mestu pred vrati branilec Sabahudin Kovačevič, a so nato na drugi strani Slovenci dovolili tekmecem, da so še v isti minuti prišli do izenačenja, ko je odbiti plošček v gol pospravil Brian Lebler. Na drugi zadetek Slovenije pa ni bilo treba dolgo čakati; v 11. minuti je vratar David Madlener plošček le odbil, v gol pa ga je potisnil Ken Ograjenšek.

Ob številčni prednosti pred koncem prvega dela bi lahko Slovenija prednost še povišala, vendar Boštjan Goličič ni bil dovolj natančen. V nadaljevanju sta si obe ekipi pripravili nekaj priložnosti, domači so imeli nov "power-play", ki je ostal neizkoriščen. Krošelj se je sredi tekme izkazal ob prodoru Leblerja, pozneje, ko so Avstrijci nekoliko močneje pritisnili in imeli tudi prvič na tekmi igralca več, pa je zbral še nekaj obramb. Žiga Pance pa je imel nato, ko so imeli moža več na ledu domači, lepo priložnost, a je meril natančno v Madlenerja. Zato pa so slovenski igralci pred koncem tretjine le izkoristili tretjo avstrijsko kazen v tem delu igre in Ograjenšek je z drugim golom na tekmi zagotovil mirnejšo zadnjo tretjino.

V tej so gostje na vsak način hitro želeli priti do drugega zadetka, ki bi jim omogočil tesno končnico in morebiten boj za zmago; a domači so bili trdni v obrambi, dobro pa je bil razpoložen tudi Krošelj in Slovenija je brez večjih težav nadzorovala potek tekme. Zbranost ni popustila niti ob številčni prednosti, Krošelj pa se je spet izkazal v 54. minuti, ko je bil pred njim sam Benjamin Pertik, slovenski vratar pa je plošček odbil čez gol. Slovenci so v tem delu tekme večino časa prebili pred svojim golom, zadetka pa niso več prejeli kljub navalu Avstrije. David Rodman pa je, ko so tekmeci poskusili še brez vratarja, zadel vratnico.