Kot je povedal Gros, so gradbena dela v zaključni fazi, do prihoda prave zime pa bodo v Planici opravili vsa betonska in zemeljska gradbena dela. Obrtniki bodo svoje opravili do februarja, le ozelenitev centra je prestavljena na prihodnje leto. Februarja bo na vrsti homologacija prenovljene letalnice bratov Gorišek, da bodo pred svetovnim pokalom še možni morebitni manjši popravki. Že prihodnji teden bo letalnico obiskal tudi tekmovalni direktor Fisa Walter Hofer.

Planica je tudi eden osrednjih projektov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Od trenutka, ko sem prevzela resor, sem na mizo dobivala informacije o Planici. To je eden najbolj zahtevnih projektov in to ne le pri gradnji, ampak tudi pri dokumentaciji," je povedala na novinarski konferenci v Ljubljani nova ministrica Stanislava Setnikar Cankar in spomnila na težave, ki jih je imela Planica. Teh res ni bilo malo, saj so bile najprej na vrsti težave z lastništvom zemljišč, pa kasneje s stečajem izvajalca del, pritožbami na razpise in nenazadnje zakonom za nordijski center, ki je uspešno prestal tudi ustavno presojo. "Vesela sem, da tudi vse kontrole in revizije niso razkrile nepravilnosti," je še dejala ministrica.

Gradnja v Planici kakovostna

Nadaljevala se bodo tudi dela v tekaškem centru, ki bodo dokončana predvidoma do sredine avgusta prihodnje leto. "Zadnji deževji sta potrdili, da je bila gradnja v Planici zelo kakovostno. Kljub temu da so bile padavine obsežne in da erozijska zaščita še manjka, je vse ostalo na svojem mestu," je ob predstavitvi projekta povedal Gros.

Gros je ob tem izpostavil tudi dejstvo, da je mladinski center v Planici že zaključen in da je obisk tam izredno velik, poleti pa je bila v Planici tudi polovica skakalcev iz tujine, kar kaže na veliko zanimanje za trening pod Poncami. Slednji ni mogel niti mimo dejstva, da je v Planici s črpališči za vodo izredno dobro rešeno zasneževanje, saj se načrpana talnica pred tem uporablja tudi za ogrevanje centra, ki poteka brez fosilnih goriv in nepotrebnih izpustov ogljikovega dioksida. V pripravi je tudi razpis za tako imenovani planiški muzej oz. strokovno-interpretacijski center, ki bo ob informiranju o razvoju skokov in poletov služil tudi za ohranjanje kulturne dediščine. Ta bo predvidoma končan do jeseni prihodnje leto.

Planica znova v kandidaturo za SP

Trbovc je ob tem potrdil, da se nadaljuje tudi kandidatura za SP, pri kateri so bili planiški organizatorji nazadnje neuspešni na letošnjem kongresu Mednarodne smučarske zveze v Barceloni. "Vsi smo mnenja, da sta država in Evropa vložili preveč, da bi s projektom prenehali. Pred sezono imamo obilo dela, zato prošnje na pristojno ministrstvo še nismo poslali, a bomo to storili v najkrajšem možnem času," je še povedal Trbovc.

Podporo projektu je potrdila tudi nova resorna ministrica Stanislava Setnikar Cankar, ki računa tudi s podporo slovenske vlade. "Kolikor poznam razmere v vladi, podpora projektu bo," je dejala Setnikar Cankarjeva.