Pred takšnimi tekmami s slabšimi nasprotniki mora trener poskrbeti, da njegova ekipa igra povsem enako kot proti vsem najboljšim – torej odločno in na vso moč. Sedanja slovenska reprezentanca je s selektorjem Borisom Denićem že dosegla velike rezultate, a enkrat se je tudi opekla. Zdaj vsi skupaj dobro vedo, da ne smejo podcenjevati nobenega tekmeca več, v tej smeri pa je slovenska reprezentanca tudi sestavljena.

Slovenija je odlično ustavila Dainisa Krištopansa, ki je najboljši latvijski posameznik, kar pa ni čudno, saj je naša reprezentanca taktično zelo dobro pripravljena. Osnovna slovenska obramba je 6-0, vendar znotraj te obrambe obstajajo različne postavitve. Ena od njih je bila takšna, da so Slovenci ustavili Krištopansa. Močnejše reprezentance svoje obrambe ne prilagajajo veliko, mi pa jo moramo, saj nimamo takšne višine in kakovosti kot najboljši.

Najtežji tekmec v naši skupini je Švedska, ki se še lovi po menjavi generacije. V mlajših kategorijah imajo Švedi vrhunske rezultate, toda v članski kategoriji imajo podobne težave kot mi. Imeli so velik preblisk na olimpijskih igrah v Londonu, ko so bili drugi, sicer pa so podobno kakovostni kot Slovenija. Za prvo mesto je vse odprto.

Največji izziv je zdaj svetovno prvenstvo v Katarju. Slovenski cilj je uvrstitev na olimpijske igre v Riu de Janeiru. Imamo kakovostno zasedbo, saj so mnogi posamezniki v močnih evropskih klubih. Uroš Zorman ima zelo pomembno vlogo v Kielcah, Dean Bombač je glavni pri Pick Szegedu, tudi Montpellier s številnimi Slovenci je zelo dober, enako vsi vratarji... Slovenska reprezentanca je zrela in dobro pokrita. Še največ težav imamo na položaju levega zunanjega, ker je veliko igralcev poškodovanih.

Največ bo jasno januarja, ko bomo videli, kakšna bo slovenska zasedba. Kakovosti je dovolj, toda vsak najmanjši padec koncentracije pomeni, da nas lahko preseneti kakšen slabši tekmec. A enako velja za nas proti najboljšim, ko lahko ogrozimo prav vse.

Tone Tiselj je nekdanji selektor, ki je bil s slovensko reprezentanco drugi na evropskem prvenstvu leta 2004.