Jutri bosta minili natanko dve leti (31. oktober 2012), odkar je slovenska reprezentanca prav v Bonifiki proti Romuniji začela kvalifikacije za EP 2014 na Danskem. Romuni so sicer padli s 34:26, a neuspeh proti Belorusiji v Stožicah junija lani je Sloveniji zaprl pot na letošnji Euro, kar je bilo prvo veliko tekmovanje, na katerega se Slovenija ni uvrstila pod vodstvom selektorja Deniča. »Prizorišče zločina« v Kopru je bilo tudi včeraj uvertura v nov kvalifikacijski ciklus za EP 2016 na Poljskem, nasprotnik pa Slovaška, ki je bila za Slovenijo enkrat že usodna. V dodatnih kvalifikacijah za SP 2009 na Hrvaškem se je tekma v Celju končala z remijem (33:33), povratna v Levicah pa z minimalno zmago Slovakov (30:29) in slovesom Slovencev, ki jih je kot selektor vodil Miro Požun, Denič pa je bil pomočnik.

»Verjamem, da bodo Slovenci dokazali, da so boljši od Slovakov. Gostje imajo kljub pomladitvi kakovostno zasedbo, zato previdnost ne bo odveč. Še zlasti ker smo se z njimi enkrat že opekli,« je pred tekmo v Bonifiki opozarjal rokometaš Vasja Furlan, ki si v tej sezoni služi kruh v vrstah slovaškega prvaka Tatrana iz Prešova. Furlan (na Slovaško je prišel iz Norveške, v Sloveniji pa je igralec iz Hrpelj nosil drese Gold Cluba, Celja in Maribora) si včeraj tekme ni mogel ogledati v živo, saj je dan prej po enomesečni rehabilitaciji mečne mišice iz domovine odpotoval v Prešov, iz njegovega kluba pa so bili na seznamu selektorja Zoltana Heisterja štirje igralci Tatrana (Tomaš in Lukaš Urban, Oliver Rabek, Radovan Pekar), medtem ko je zaradi poškodbe kolena manjkal 114 kilogramov težki krožni napadalec Michal Kopčo.

V reprezentanci Slovenije, ki se je včeraj premierno predstavila v novih dresih (modro-zeleni s kančkom bele barve – v skladu z nacionalnimi barvami in željo OKS, da poenoti reprezentančne drese), sta poleg poškodovanih Jureta Dolenca, Sebastiana Skubeta in Boruta Mačkovška kot tehnološki presežek ostala na tribuni vratar Klemen Ferlin in presenetljivo univerzalni David Špiler. Denič, ki je najresnejši kandidat za trenersko klop Maribora Branika, ki se je včeraj po štirih letih in pol sodelovanja zaradi nedavnih neuspehov v pokalu EHF (izpad proti Kristianstadu) in pokalu Slovenije (izpad proti Slovanu) sporazumno razšel z Markom Šibilo, se je odločil za šestnajsterico, v kateri sta bila le dva igralca iz slovenske lige, oba člana Celja: Luka Žvižej in David Miklavčič.

Slovenci so si prvo občutnejšo prednosti priigrali pri 9:6 v 14. minuti, a gostje so se nato dvakrat zapored približali le na gol zaostanka, nazadnje pri 9:10 med izključitvijo Jureta Natka. In to čeprav je Gorazd Škof do 18. minute zbral že devet obramb (skupaj v prvem polčasu 13), povratnik Klemen Cehte (nazadnje je za reprezentanco igral pred štirimi leti, pred dvema pa je priprave v Ankaranu predčasno zapustil v čudnih okoliščinah) pa je v tem času dosegel kar pet zadetkov. A končnica prvega polčasa je pripadla gostiteljem, ki so s tremi zaporednimi goli, enega so dosegli z igralcem manj, ko je bil drugič izključen Natek, poskrbeli za rekordno prednost 13:9 v 25. minuti. V predzadnji minuti je Tomaš Urban v protinapadu s kolenom namerno zadel v mednožje Uroša Zormana, slovenski kapetan je vzkipel, a se je še pravočasno umiril in se izognil kazni.

Z dvema zaporednima zadetkoma v uvodnih dveh minutah drugega polčasa za vodstvo s 17:12 je Cehte nakazal, da se slovaška rokometna ladja v Koprskem zalivu počasi, a zanesljivo potaplja. Slovaki, ki so največji uspeh na velikih tekmovanjih dosegli na SP 2009 na Hrvaškem z desetim mestom, so sredi drugega polčasa prvič zaostajali že za osem golov (17:25 v 47. minuti) in zmagovalec je bil odločen. Sinoči so Slovinci – tako se Slovencem reče po slovaško – proti Slovencem (tako sebe imenujejo Slovaki) osvojili prvi par točk na poti do EP 2016, na sobotni dan spomina na mrtve pa jih čaka obračun z Latvijo.