Hiša je majhna; obe etaži skupaj merita slabih 70 kvadratnih metrov. Tudi stopnišče je zavzelo nekaj prostora, zato je bila prava umetnost v obstoječih gabaritih zasnovati udobno trisobno stanovanje. Od stare hiše je ostala le zunanja lupina; ker stene niso bile nosilne, so notranjost v celoti porušili in organizirali novo tlorisno razporeditev.

Dodatek glamuroznih vzorcev, materialov in detajlov

Ker gre za staro meščansko hišo, sta lastnika tudi v opremi želela čutiti pridih preteklih obdobij. V Prostorami so se odločili za minimalistično pohištvo, ki so ga popestrili z glamuroznimi vzorci, materiali in detajli. Tako nas v predsobi nasproti vhodnih vrat sprejme bogato srebrno ogledalo baročnih oblin. Moderni aluminijasti lučki poudarjata zlato barvo stene. Namesto keramike je talna obloga beton.

K ogledalu sodi zaobljena mizica, namenjena odlaganju pošte in ključev. Namestili so jo v nišo v debeli steni. Za obokom je vgradna omara s policami za čevlje, ki hkrati služi kot mini utiliti; v njej so skriti plinska peč ter pralni in sušilni stroj. Drsna vrata so polepljena s tapetami. Ker se omara nadaljuje vzdolž celega objekta po zelo ozkem hodniku, so izbrali vzorec, ki prostor vizualno razširi. Osnova je srebrna folija, ki deluje kot ogledalo.

Vgradne omare na hodniku in mozaik v kopalnici

Iz predsobe nas dolg in ozek hodnik z vgradnimi omarami popelje do stopnišča, ki vodi navzgor v dnevno-bivalni del. Stropni reflektorji osvetljujejo notranjost omare. Vzdolž hodnika, ki ga neprekinjeno osvetljujejo led-luči, vodijo vrata v spalne prostore in kopalnico. Običajno bi bili dnevni prostori spodaj, tu pa je ravno obratno. Razlog tiči v legi hiše; sosednje hiše so blizu in v pritličju je malo svetlobe, še manj pa lepega razgleda, zato so dnevni prostor z balkonom projektirali v nadstropju.

Za kopalnico so izbrali steklen mozaik s školjčnim leskom v kombinaciji z zlato obarvanimi stenami. Okrogel umivalnik so postavili na svetleče lakirano omarico, ozko vertikalno ogledalo je pravilno osvetljeno z razpršeno svetlobo z leve in desne. Prha je pregrajena s stekleno steno, namesto keramične kadi spodaj so tla oblekli v mozaik, voda pa odteka v kanaleto ob steni. Velika stropna prha pričara občutek poletnega dežja. Podometna termostatska armatura je skrita v steni, viden je le gumb za upravljanje. Dizajn armatur je pika na i elegantnemu videzu kopalnice. Ovalna oblika školjke in bideja nadaljuje mehke linije umivalnika, stena je pobarvana s pralno barvo.

Majhna spalnica in dnevno-bivalni del, odprt do slemena

Zaradi prostorske stiske je spalnica zelo majhna. Garderobo so umaknili na hodnik in v sobi je le postelja. S treh strani so jo vpeli med stene, tla pod njo pa osvetlili. Tapete v nežnih bež in zlatih tonih ponovijo vzorec na omarah v hodniku. Namesto klasičnega baldahina, ki je za prostor neprimeren, služi zlat oblak, obsijan s soncem, ki lebdi nad stanovalcema. Izdelala ga je lastnica sama. Osnova za otroško sobo je nevtralno srebrnobela kombinacija, ki jo popestrijo pisani dodatki in stenska poslikava. Da je več prostora za igro, je postelja dvignjena. V sobici kraljuje oblazinjena gugalnica, ki bi se je razveselil tudi marsikateri odrasel član družine.

V zgornji etaži se stanovanje odpre v dnevno-bivalni del s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Prej je bil tukaj temačen prostor z nizkim ravnim stropom; zdaj pa je strop poševno odprt do slemena, v streho pa so v dveh vertikalnih linijah nameščena strešna okna. Velika panoramska stena vodi na majhno teraso, kjer lastnika uživata spokojnost notranjega atrija med hišami. Nad kuhinjskim delom so za napo in vgradne luči potrebovali spuščen strop, prostor nad njim pa so izkoristili za odprto galerijo. Kuhinja je čistih linij z utopnimi ročaji v beli barvi ličnic brez dodatnih kovinskih detajlov. Zasnova je v obliki črke L, vendar je polotok s kuhalno ploščo obrnjen v prostor. V beli polici je vgradna luč, ki osvetljuje delovno površino nad vgradnim koritom. Jedilna miza je okrogla, krasijo jo stoli iz akrilnega stekla in moderen lestenec.

Glamurozna barvna kombinacija tudi v zgornjih prostorih

Tudi v zgornjih prostorih so se držali »glamurozne« barvne kombinacije; belo so kombinirali z zlato in srebrno. V prostoru prevladuje visoka zlata stena, ki sega vse do slemena. Nanjo so pritrdili televizijo in jo obdali s krogi iz akrilnega stekla, pri načrtovanju vzorca pa so ponovili motiv »baročnega« ogledala iz predsobe. Osvetlili so jo s snopi reflektorjev, vgrajenih v poševni strop. Kavč so iz žameta v barvi starega zlata izdelali po naročilu. Narejen je iz dveh enakih delov; ko pridejo obiski, ga stanovalca lahko premakneta tako, da si sedijo nasproti. Tla so omehčali s kosmato volneno preprogo, stkano iz zlatih in modrih niti. Prozorna mizica iz akrilnega stekla je na njej skorajda nevidna. Steno krasi veliko olje na platnu v modrih vodnih odtenkih.

Na galerijo bi sicer lahko vodile stopnice, vendar bi bila dnevna soba v tem primeru nekoliko utesnjena. Ker sta stanovalca tudi navdušena plezalca, se jima je porodila ideja z lestvijo. Stojne višine zgoraj ni veliko, zato so prostoru določili funkcijo, pri kateri le-te ne potrebujemo. Stanovalca sta si na galeriji omislila masažno kopalno kad, za katero je v kopalnici zmanjkalo prostora. Element vode, ki je zaradi bližine reke v stanovanju močno prisoten, se tako prenaša skozi vse tri etaže. Skozi strešna okna se odpira prelep razgled na Ljubljanski grad.

Vir: www.prostorama.si