Zgodilo se je že, da smo pri prenovi stare stavbe naleteli na radiatorje zanimivih oblik, ki jih kljub “retro” navdušenju žal ne moremo združiti s sodobnimi sistemi ogrevanja, ugotavljajo v studiu za notranjo dizajn Prostorama. Spomnimo se tudi počitniških apartmajev v gorah, kjer so neugledne radiatorje odeli v rezbarjeno leseno oblogo - danes nekaj nepredstavljivega s stališča varčevanja z energijo. Pokazati ali skriti, to je zdaj vprašanje.

Skrito ogrevanje je uspešnica

Talno ogrevanje je uspešnica v novogradnjah, ki ima same prednosti. Topla tla prispevajo k ugodju bivanja, zrak v prostorih pozimi ni izsušen, pa tudi prihranek pri energiji ni zanemarljiv. Če izberete talno ogrevanje, so tudi arhitekti zadovoljni, saj jim omogoči največ svobode pri opremljanju. Poleg tega tam, kjer je treba prostor kar najbolje izkoristiti, pridobimo prepotrebno površino.

Pri velikih steklenih površinah pa se marsikdo kot dopolnilo talnemu ali radiatorskemu ogrevanju odloči za “skoraj nevidne” talne konvektorje. Ti z vpihovanjem toplega zraka preprečujejo kondenzacijo vlage na steklu, pa tudi pogleda skozi panoramsko steno ne zastirajo. V globino tlaka segajo že od šest centimetrov navzgor; primerni so torej tudi za stanovanja v starejših objektih, kjer estriha ni veliko. Po vgradnji je vidna le še talna rešetka, ki se lahko popolnoma prilagodi opremi.

Kamin, kamin in še enkrat kamin

V kategoriji “pokazati” so uspešnica kamini. Govorimo seveda o tistih klasičnih, s pravim ognjem in prasketajočimi drvmi. Najbolj so priljubljeni kaminski vložki, ki se obzidajo tako, da se lepo vključijo v prostor; največkrat so oblikovani kot del stene. Ker je ogenj zaprt za steklenimi vratci, posebna dodatna zaščita okolice ni potrebna.

Druga različica so litoželezni kamini, ki niso vgradni. Namestitev takega kamina je enostavnejša, saj obzidava ni potrebna. Takšnih peči je na trgu veliko, vendar se hitro zatakne pri estetiki. Žal tukaj velja pravilo: enostaven dizajn je lepši, pa tudi dražji. Kombinacija talnega ogrevanja in kamina je idealna Medtem ko je po zagonu prvega treba na toploto v prostoru čakati dlje, drva takoj ogrejejo premrle ročice.

Za tiste zelo zaposlene, ki se ne vidijo pri nabiranju dračja in kurjenju kamina, pa tudi za vse, ki si želijo stika z enim prvobitnih elementov, pa za kaj takega nimajo ne prostora ne pogojev v sedanjem bivališču, je tukaj ogenj s pritiskom na gumb. Kamini na bioetanol so bolj estetskega kot ogrevalnega pomena, čeprav v kakšnem počitniškem apartmaju vseeno pridejo prav.

Radiatorji so lahko tudi estetski

Najbolj je še vedno razširjeno radiatorsko ogrevanje, pri katerem se prav tako trudimo, da je estetsko, saj tudi grelna telesa lahko nadgradijo interjer. Za splošno ogrevanje so najlepši radiatorji, ki se zlijejo s steno, saj je njihova površina popolnoma ravna. Pri oblikovanju interjerja lahko uporabimo trik in neestetske radiatorje skrijemo za kavč, pogoj je le, da so dovolj nizki, da ne štrlijo čez naslon, in da je prostor dovolj velik, da je kavč zaradi izkoristka toplote in kroženja zraka nekoliko odmaknjen od grelnih teles.

Na trgu je vse polno dekorativnih radiatorjev. Za kopalniški radiator se odloči večina, tudi če imajo sicer talno ogrevanje. Najboljši so takšni z mešanim sistemom, opremljeni z električnim grelcem, ki ogreva vodo v prehodnem obdobju, ko centralno ogrevanje ni vključeno. Klasični letvičasti radiatorji za kopalnico so vse bolj uporabni z dodatki, kot so držala za brisače, z lepimi oblikami pa zadovoljijo tudi zaprisežene ljubitelje estetike.

Vir: www.prostorama.si