V 21. stoletju smo se na ledeniškem alpskem smučarskem uvodu dodobra navadili nepredvidljivosti. Zato 22. mesto Tine Maze kot najboljša slovenska uvrstitev konca tedna ni presenečenje, čeprav so bile napovedi pred tekmo optimistične. Uvodna tekma zime je na smučišču spominjala na lansko, ko je Tina Maze zasedla 18. mesto. Po tekmi pa smo bili deležni velikega zasuka. Lani je bil vodja ekipe Andrea Massi razjarjen kot ris, napovedoval je ukrepe, delal paniko, zamenjal je trenerja in Tino Maze popeljal do dvojne olimpijske krone. Letos pa je bil do večernih ur celo nasmejan. Skupaj s Tino Maze sta slab tekmovalni dan takoj po tekmi sprejela najbolje doslej. Potezi sta bili najbolj nepredvidljivi na ledeniškem uvodu, na katerem sta bili najhitrejši Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin. Prva je dobila peti zaporedni veleslalom za svetovni pokal ter postavila nov najboljši mejnik v zgodovini v bazični disciplini alpskega smučanja, ameriška najstnica pa je slalomsko vrhunskost nadgradila s prvo veleslalomsko zmago v karieri.

»To ni bilo nič od nič! Sram me je! Lahko iščem milijon izgovorov in razlogov, a jih ne bom. Že zjutraj, ko se zbudim, vem, da ni moj dan. Poleg tega so bili pogoji ekstremni in so vse skupaj le potencirali,« se je pred prvim novinarskim vprašanjem kar sama posula s pepelom Tina Maze. »Strinjam se s trenerjem Valeriem, da celo poletje nisem smučala tako slabo kot na tekmi v Söldnu. Nisem smučarka, ki bi se lahko vrgla na glavo, ob tem da nisem dobro preizkusila terena. Nisem več tako mlada. Vsako leto mi je težje tvegati na polno, če se ne počutim vrhunsko in če ne osvojim snežne podlage. Poleg tega se nisem počutila olimpijsko, čeprav mi tako piše na verižici. Dan mora iti mimo. V trenutku, ko sta si Anna in Mikaela delili prvo mesto, so mi misli za trenutek ušle v leto 2002, ko smo si tri smučarke delile zmago (Tina Maze, Nicole Hosp in Andrine Flemmen, op. p.). Od srca sem zaploskala. Kaj pa naj, saj niso tekmice krive, da sem jaz slaba,« je sklenila Tina Maze, se ob menedžerju Ralphu Kriegerju usedla na zaščitno ograjo ter spremljala podelitev priznanj najboljšim.

Tina Maze tarča ugibanj začetka sezone

Uvrstitev Tine Maze je bila osrednja tema, ko smo se na prizorišču družili z novinarji vsega sveta. Bili smo tarča vprašanj, kaj se dogaja z dvakratno olimpijsko prvakinjo, čeprav večina poročevalcev zelo dobro pozna nepredvidljivost Črnjanke. Novi stari novinarski kolega je znova postal Mauro Pini, »gasilec« lanske sezone, s katerim je Tina Maze v Sočiju dosegla svoj največji uspeh. Pini se je vrnil na mesto strokovnega komentatorja švicarske televizije. Posledično smo se družili, pogovarjali, podoživeli kakšno anekdoto pravljičnih treh mesecev slovensko-švicarskega sodelovanja. O sedanjosti in ugibanju o prihodnosti Tine Maze iz njegovih ust ni bilo slišati veliko besed. Pini se zaveda, da po ledeniškem uvodu ni pravi čas, da bi se izpostavljal s svojimi pogledi. Ostaja človek, ob katerem je venomer prijetno preživeti delček dneva. Kakšen konkretnejši pogled na zgodbo, ki Slovence najbolj zanima, pa bo bržčas povedal, ko bo preteklo še nekaj Save.

Veliko vzponov in padcev je najboljša slovenska alpska smučarka doživela v Söldnu, zato so igranja generalov po prvi tekmi sezone nesmiselna. Preteklost je pokazala, da se je Tina Maze vselej pobrala. A tudi kaže, da je imela ekipa vselej precej več težav kot letos. Najsi bo znotraj ekipe ali v odnosih s Smučarsko zvezo Slovenije. Kakšna bo tokratna formula, bo pokazala sezona. Tina Maze in Andrea Massi v večernih urah nista tako mirno sprejela poraza, kot sta kazala pred novinarji. Nedvomno je pred Tino Maze izjemno pomemben mesec. Če se bo decembra iz ZDA vrnila z vrhunskimi uvrstitvami, bo težko ustavljiva na februarskem SP v Vailu in tekmah svetovnega pokala. Če bo zgodba drugačna, bo težko našla motivacijo za vrhunsko nadaljevanje. Navsezadnje je tudi Tina Maze oseba, ki sta ji predvsem zadnji dve sezoni, ko je postala svetovna rekorderka v zbiru točk svetovnega pokala, dvakratna olimpijska ter svetovna prvakinja, vzeli ogromno energije. Pri 31 letih in neprekinjenih 14 sezonah v svetovnem pokalu ni preprosto zagnati stroja na maksimalne obrate.

Po slabšem veleslalomskem uvodu nimajo skrbi le v slovenski reprezentanci in ekipi Tine Maze. Švicarji, ki v alpsko smučanje vlagajo dvomestne evrske milijone, so se spraševali, kaj se je dogajalo z žensko reprezentanco, da je bila najboljša posameznica 21-letna Michelle Gisin s startno številko 65 na 17. mestu. Tudi italijansko alpsko smučanje v poolimpijski sezoni doživlja težke čase. A se je v Söldnu predstavilo z izjemno generacijo do dvajsetletnih smučark, ki odlično vadijo pod mojstrstvom Livia Magonija. 18-letna Marta Bassino je celo na prvi tekmi sezone vzela skalp olimpijski veleslalomski prvakinji, Federica Brignone pa je s petim mestom pokazala, da je znova našla stare občutke.

Kasper namenil Blatterju nekaj pikrih

Včerajšnji dan je zaznamovala prometna nesreča, zaradi katere je bila cesta na ledenik Rettenbach dolgo časa zaprta. Gasilski avto se je na enem od ovinkov prevrnil, padel na spodnje cestišče ter se vnel. Posledično smo bili lahko na prizorišču le tisti, ki smo bili na visokem delovnem mestu dve uri pred začetkom tekme. Na srečo imajo alpski smučarji zgodnji urnik, da je lahko tekma v zimski idili tirolskih tritisočakov potekala nemoteno. Pogumno se je vrgel na progo Žan Kranjec, ki je na prvi progi s startno številko 32 dosegel 18. čas. »Na progi nisem imel najboljšega občutka, a verjetno ga ni imel noben tekmovalec. Ves čas sem vedel, da moram napadati in se boriti s težko progo. Na ravnini sem na prvi progi izgubil nekaj časa, ker sem bil malce preveč zadržan. Na drugi progi bom napadel na vso moč, saj ni moj cilj branjenje uvrstitev, temveč napredovanje,« je bil odločen še ne 22-letni Žan Kranjec, ki se je na 14. startu v svetovnem pokalu drugič uvrstil med dobitnike točk. Drugi nastop je Kranjec opravil precej slabše ter nazadoval na 24. mesto. Konkurenco je matiral Marcel Hirscher, ki je prvič v karieri v Söldnu premagal Američana Teda Ligetyja, ki je po napaki na drugi progi zasedel zanj skromno deseto mesto.

Na ledeniškem uvodu tradicionalno poteka forum alpinum, ki je v zadnjih letih izgubil nekaj čara v primerjavi z bližnjo preteklostjo, ko je bila prisotnost vodij reprezentanc obvezna. Glavni junak je venomer predsednik FIS Gian Franco Kasper, ki je imel drugo leto zapored oblečene rdeče hlače. Vsako leto se Kasper trudi, da pokaže veličino ogromne smučarske organizacije, hkrati pa tudi svojo. Letos se je spravil na predsednika Fife Seppa Blatterja. O temi svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju leta 2022 je bilo prelitega veliko črnila, ki se je nanašalo predvsem na možnost, da bi spektakel potekal hkrati kot zimske olimpijske igre, za katere sta ostala le še dva kandidata. »Blatterju sem dal od samega začetka jasno vedeti, da imamo pozimi dovolj težav že sami s seboj, naj si jih ne nakoplje še sam. Hkrati sem mu obljubil, da FIS nikoli ne bo organiziral zimskih olimpijskih iger julija v Katarju,« je bila ena od Kasperjevih cvetk.