Ljubitelji smučanja so lahko spremljali oster boj med najboljšima veleslalomistoma minule zime. Branilec zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev Hirscher je vodil že po prvi vožnji, ko je bil za 19 stotink sekunde hitrejši od "gospoda veleslaloma" Američana Teda Ligetyja, petkratnega lastnika veleslalomskega malega globusa, olimpijskega in svetovnega prvaka v tej disciplini. Ligety je med večjimi osmoljenci, na ledeniku Rettenbach je naskakoval že četrto zaporedno zmago, a je po veliki napaki na drugi progi ostal brez zmage in stopničk na skromnem desetem mestu (+ 3,02).

Kranjec, ki je imel po prvi vožnji, nastopil je s številko 32, 2,86 sekunde zaostanka za najhitrejšim, je na drugi progi imel v mislih zavihteti se vsaj med petnajsterico. Po dobrem začetku pa je ob prehodu v strmi del proge naredil nekaj napak, ki so se potem nadaljevale tudi v naslednjih zavojih. Vseeno se je boril do konca in se na koncu veselil drugih točk svetovnega pokala, a uvrstitev ni bila tisto, kar si je zaželel, saj je bil za mesto slabši od lanskega prvenca v Alti Badii, ko je bil 23.

"Prva vožnja je bila dobra, v drugi pa se nisem našel. Že od starta naprej je bilo samo mučenje, takoj sem vedel, da to ni to. Enostavno nisem imel občutka na smučeh. Enostavno ni šlo. Eno potrditev sem dobil, da se lahko z eno dobro vožnjo zavihtim zelo visoko. Na tem bomo gradili naprej, da bom tudi na tekmi sestavil dve dobri vožnji, samo ena je premalo. S temi drobtinicami se ne bom zadovoljil," je dejal Kranjec, ki bo 15. novembra dopolnil 22 let.

Na startu prve vožnje je bil še en Slovenec, 22-letni Mišel Žerak, ki je s startno številko 66 ledeniški debi končal z odstopom brez uvrstitve. Srečo bo preizkušal vnovič čez tri tedne, ko bo v finskem Leviju na sporedu še slalomski uvod v sezono.

Slovenska odprava na uvodni tekmi sezone ni navdušila. Če je uvodna tekma pokazatelj sezone, se Slovencem ne obeta nič dobrega, kajti Slovencev ni bilo med najboljšo dvajseterico. Od šesterice slovenskih tekmovalcev na veleslalomski premieri v sezoni sta le dva osvojila točke, a ostala brez vidnejše uvrstitve. V soboto je Tina Maze zasedla 22. mesto, kar je bilo daleč od pričakovanj.

Zato pa so lahko zelo zadovoljni v avstrijskem taboru. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra sta stopila trenutno oba največja zvezdnika pri severnih sosedih, skupna zmagovalca, Anna Fenninger, ki si je sobotno zmago morala deliti z Američanko Mikaelo Shiffrin, in danes še Hirscher, ki je za deseto veleslalomsko zmago - prvo söldensko - konkurenco pustil daleč za sabo.

"Po radijski zvezi so me obvestili o Ligetyjevi napaki, a to ni spremenilo ničesar v mojih načrtih za drugo vožnjo. Na startu sem pač čakal z mislijo, da moram dati prav vse od sebe, ne glede na ostalo. V zadnjih nekaj sezonah sem vlagal toliko naporov v zmago na tej tekmi in zdaj je končno v mojih rokah. Sem super srečen, zmagati pred domačim občinstvom je nekaj posebnega in zame zelo pomembnega," je dejal 25-letni Salzburžan, ki bo letos naskakoval še četrto zaporedno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.