"Lahko bi iskala različne vzroke, rečem pa lahko le, da je bil to slab dan. Dejstvo je, da je bila proga izjemno težka, razmere na meji. Levi zavoj na strmini je bil mehak, desni čisti beton. Začetek je bil drugačen, strmina pa je bila zelo težka za smučati. Nisem bila stoodstotna, na takšnih progah je vse skupaj neizvedljivo. Želela sem ustvariti nek ritem, pa ga nisem. Težko se je boriti s to težko progo, vedno te premaga, če se boriš z njo. Včasih sem bila sposobna v finalu po slabši prvi vožnji potegniti vso to jezo iz sebe ali kar koli je bilo potrebno, da sem naredila spremembo, zdaj ne morem več. Ko me ni, me ni. Tako je. Vem, v kakšnem stanju sem bila danes. Ne morem biti vedno na vrhuncu, zdaj sem ravno v obdobju, ko nisem. Ampak prišli bodo boljši dnevi in se zaradi tega ne sekiram preveč," je povedala Tina Maze.

"Že zjutraj na prostem treningu se je zataknilo, ko je imela prosto smučanje. Videl sem že po prvem zavoju, da si ne upa. To je zame najtežji veleslalom na svetu skupaj z Val d'Iserom, kjer je bila druga na svetovnem prvenstvu. Ker si ni upala, se je proces ustavil. Takšni so perfekcionisti in potem je tekma končana. Žal je tako pri Tini. To se nam je zgodilo že večkrat, tako je," pa je začetek dneva, ki je bil uvod v slabše nadaljevanje, pokomentiral Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Samo Tina v finalu

Nobeni preostali Slovenki se ni uspelo uvrstiti v finale. Glavni trener slovenskih ženskih ekip Rasto Ažnoh ekip je o Ani Drev ter o nastopih Katarine Lavtar in Tine Robnik dejal: "Pri Drevovi smo se ves teden borili z boleznijo. Zdravje ji enostavno ni dopuščalo nastopa, nismo mogli čez to. Katarina Lavtar je bila dobra v zgornjem delu, naredila je dober prehod v strmino. Proge se je lotila tako, kot je morala, je dobro pripravljena, je pa plačala davek te težke proge in težkih razmer. Kar se tiče Tine Robnik, je imela zelo dober pristop, bila je borbena, na drugem vmesnem času je bila na meji, da se uvrsti naprej. Mogoče je plačala davek neizkušenosti, saj je naredila napako pred ravnino in zato tak zaostanek na koncu. Nekako sem razočaran, čeprav sem prepričan, da so punce dobro na poti. So sposobne rezultatov, ki jih načrtujemo z njimi, žal pa danes ni bilo plačilnega dne za vloženo delo."

Sezono je najbolje začeti z zmago

Najbolj je bilo veselo v domačem, avstrijskem taboru s tremi tekmovalkami med prvo četverico, pa tudi v ekipi 19-letne Američanke Mikaele Shiffrin, ki si je za prvo veleslalomsko zmagoslavje zmago razdelila z Anno Fenninger. Slednja, branilka velikega kristalnega globusa, je po svoji deveti zmagi v pokalu povedala: "Ni lepšega kot začeti sezono z zmago. Zavedati pa se je potrebno, da bo sezona še zelo dolga. Toda ta trenutek je zame pomembno to, da sem bila najboljša, četudi sem si zmago delila. Zelo sem ponosna, da se je tako izteklo. Pred startom sem bila namreč izjemno živčna."

"Zelo veliko smo delali na tem, da izboljšam svojo veleslalomsko tehniko. Uspelo mi je zmagati, zato z nestrpnostjo pričakujem naslednje tekme v tej disciplini. Fenningerjeva je s svojo vožnjo danes poskrbela, da sem se na startu spraševala, če bom sploh na stopničkah," je pojasnila Shiffrinova, slalomska olimpijska in svetovna prvakinja.

jz/lr