Če bo novi trener v ekipi Valerio Ghirardi, ki ga je Tina Maze kot novega člana predstavila že spomladi, pričakovana stalnica na prizoriščih, pa je na avstrijskem Tirolskem takoj padel v oči novi obraz. Nekoliko v ozadju se je malce preplašeno držala dolgolasa predstavnica nežnejšega spola, za katero smo hitro izvedeli, da je nova fizioterapevtka, nova »Nežka Poljanšek«. Sliši na ime Martina Lenček. Andrea Massi nas je vljudno prosil, naj ne zganjamo kravala okrog nove članice, s katero so se doslej odlično ujeli, a je pred njimi najbolj garaški del – stalna potovanja po vsem svetu in prenašanje obremenitev. Vsi si želijo, da bi bilo sodelovanje odlično tudi na tem področju, kar pa ne bo samoumevno.

Tina Maze je dobila številna vprašanja pred začetkom sezone, na večino od njih je odgovarjala sicer premišljeno, a rutinirano. Eno pa ji je vendarle vzelo več časa za razmislek. Ko je prejela vprašanje, zakaj skoraj noben šampion na svetu pred začetkom sezone ne napove, da so njegovi cilji najvišji, v primeru Tine Maze osvojitev velikega kristalnega globusa skupne zmagovalke svetovnega pokala ter tri ali več kolajn na svetovnem prvenstvu, je sprva odgovorila, da je vsak človek pač drugačen. Nekoliko kasneje je malce glasneje rekla, da nam vsem prisotnim lahko reče, da si vsega tega želi. Na koncu pa je povzdignila glas. Nastala je tišina. »Tule imate iskren odgovor! Zato, ker ne moreš osvojiti zlate olimpijske kolajne tako, da o njej sanjariš štiri leta. Moraš biti osredotočen na vsakem izzivu posebej. Povsod dati od sebe svoj maksimum. Le tako si lahko najboljši tudi takrat, ko je to najbolj potrebno, ko se postavljajo novi mejniki,« je odločno odgovorila Korošica.

Na prvi start sezone se odpravljate kot olimpijska veleslalomska prvakinja...

…in smukaška...

Drži, a smo omenili le veleslalom, ker gre v Söldnu vendarle za veleslalomski uvod. S kakšnimi občutki se boste danes pognali s starta?

Sem zdrava, počutim se dobro, zato ne vidim nobenega razloga, da se s starta ne bi pognala odločno. Problem pred prvo tekmo sezone je, da imaš vedno občutek, da nisi naredil dovolj. Vedno bi prav prišel še kakšen dodaten trening. Po drugi strani pa vem, da imam še veliko rezerv v zavojih, ki jih bom lahko unovčila v nadaljevanju sezone.

Kako bi primerjali začetek sezone lani, ko ste na prvo tekmo svetovnega pokala pripotovali kot svetovna rekorderka v zbiru točk, ter letos, ko so vse oči uprte v dvakratno olimpijsko zmagovalko?

Vse skupaj mi je bistveno lažje kot lani, saj se počutim svobodnejša, bolj neobremenjena, bolj razbremenjena. Zavedam se, da bom na startu nervozna. Upam, da bom znala vse skupaj nadzorovati.

V tej sezoni se boste predstavili z novo opremo. Lahko opišete največje spremembe?

Največje spremembe so bile spomladi, se pravi po koncu sezone, ko smo veliko testirali slalomske smuči. V tej disciplini sem lani največ izgubila. V tej sezoni bom nastopila s tršimi čevlji, ki mi bodo omogočili boljši izkoristek moči. Lani sem imela denimo vso sezono občutek, da me meče naprej, kar je bilo v kombinaciji s toplim vremenom na olimpijskem prizorišču v Sočiju najslabše. Na spremembe v slalomskem materialu se je težje navaditi kot na veleslalomske, saj je veleslalom disciplina, ki jo preprosto toliko treniraš, da se lažje navadiš na spremembe. Na veleslalomskih smučeh imam novo podlogo med smučarskimi čevlji in smučmi, ki smo jo dolgo razvijali. Ko sem denimo prišla na evropski sneg, so me vse tekmice spraševale, kje sem nabavila novo podlogo. Nov material omogoča stabilnejše smučanje, posledično pa napadalnejšo in agresivnejšo vožnjo na trših podlagah. Moj serviser Andrea Vianello in opremljevalec Stöckli sta naredila dobro potezo.

V tej sezoni boste imeli ob sebi dva nova obraza. Lahko poveste kaj več o trenerju in fizioterapevtki?

Valerio je prinesel v ekipo potrebno mirnost. Tudi trening je bil dober. Kar zadeva Martino, lahko rečem, da je mojstrica svojega poklica. Upam, da se bomo ujeli tudi na terenu. Veselim se dela z novo ekipo, saj imamo vsi skupni cilj. Ko sva šli z Martino v Söldnu na kavo, se mi je zdelo vse drugače kot v preteklosti, čeprav bom na tem prizorišču tekmovala že štirinajstič. Novi ljudje so vredni zlata, napolnijo te z energijo. Kot sem jo dobila spomladi, ko sem šla v študijske klopi.

V minuli sezoni so mlajše smučarke v svetovnem pokalu uprizorile pravi napad. Bo vaš odgovor v tej sezoni prav tako napadalen?

Moj cilj je, da na vsaki tekmi premagam najboljše smučarke. Lahko rečem, da sem zelo motivirana. Moja prednost so nedvomno tudi izkušnje.

Čeprav še ne v Söldnu, se bo v tej sezoni na bele strmine vrnila Lindsey Vonn. Američanka, ki vam je od nekdaj pomenila največji tekmovalni izziv. Si želite, da bi se pokazala v najboljši luči, da bi tako vi kot mi uživali v starih, dobrih in nepozabnih klasikah?

Veselim se primerjav z Lindsey. Hvaležna sem vsem odličnim smučarkam, da sem tam, kjer sem. Brez njih ne bi dosegla ravni, ki sem jo. Zaradi njih sem se gnala na treningih, bila motivirana, jih napadala, da sem se posledično prebila na vrh. Zanimajo me dobre borbe. Na športni poti me ne zanimajo in motivirajo povprečni ljudje. Temveč nadpovprečni, kakršni so denimo Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin in Anna Fenninger. Spomnite se lanske tekme v Val d'Iseru, kako sem drvela na smuku, ker je bila po nekajmesečni odsotnosti znova na startu Lindsey Vonn, ki se je žal kmalu spet poškodovala.

Prizorišče februarskega svetovnega prvenstva v Vailu bo v dnevni sobi Lindsey Vonn, Mikaele Shiffrin, Julie Mancuso in drugih ameriških alpskih smučark. Poseben izziv?

Na tem terenu je ameriška reprezentanca res doma. Toda s tem se ne obremenjujem. Odločale bodo malenkosti, lahko bodo šle tudi v mojo prid. Kar zadeva vseh mojih dozdajšnjih zmag svetovnega pokala, bi izpostavila eno. Ko sem predlani v rekordni sezoni zbira točk po söldenski zmagi pripotovala v Severno Ameriko, sem Lindsey premagala prav v Aspnu. Pred tem mi v Severni Ameriki ni šlo nikoli po načrtih, kar je vidno tudi iz mojih uvrstitev. To je bila zame najpomembnejša zmaga. Po njej sem dobila krila, tekmice so se me bale, izkupiček po sezoni pa je bil izvrsten.

Sölden je glede na tri zmage, ki ste jih na tem prizorišču dosegli v preteklosti, vaš kraj srečnega imena. Toda na istem prizorišču ste doživeli tudi veliko zaušnic. Zadnjo lani, ko ste bili 18. Se spominjate vsega ali zgolj uspehov?

Še kako dobro se spominjam vseh ali vsaj večine söldenskih zaušnic. Teh se bojim, saj je imela vsaka posledice, ki jih ni moč preprosto pozabiti.