Stroje smo preizkusili na sedežu glavnega zastopnika in serviserja v Sloveniji za program Stiga, podjetja Opara, s. p., Domžale.

Snežne metle

Na začetku le nekaj besed o najenostavnejših snežnih odmetalnikih. To sta Stiga električna snežna metla ST 1131 E in enostopenjska električna snežna freza ST 1145E. Pri metli gre za enostopenjski sistem čiščenja z mehkimi lopaticami na rotorju, ki odmetavajo sneg. Stiga Snow Elektric 31 tehta 6 kilogramov, ima moč 1100 vatov, njena cena pa je 89 evrov. To ni snežna freza, ampak električna metla, ki se zelo dobro obnese pri čiščenju majhnih površin (npr. stopnic), še zlasti v suhem snegu.

Drug zanimiv izdelek je enostopenjska snežna freza ST 1145E, ki je prav tako opremljena z mehkimi gumijastimi lopaticami rotorja, ki so zelo uporabne pri čiščenju manj ravnih površin, na primer kamnitih tlakov in tlakovcev. Tudi ta je namenjena čiščenju majhnih površin. Moč stroja je 1800 vatov, tehta 18 kilogramov, njena cena pa je 149 evrov. Prednost obeh je električni pogon (zaradi hrupa) in majhna teža, opozarjamo pa, da sta primerna le za čiščenje zelo majhnih površin.

Uporabnost navodil

Pri preizkusu modelov Stiga 1371 HST PRO, Stiga Snow Flake in Stiga Snow Cube smo gledali samo navodila na strojih in drobne podrobnosti ter njihovo upravljivost. Zmožnost odmetavanja snega namreč poznamo še iz prejšnjih testov. Upravljivost in enostavnost dela s strojem sta primarni, kajti v visokem snegu bo imel z enostavnim strojem brez dodatnih sistemov za upravljanje težave že krepak moški, kaj šele tisti, ki ni v polni kondiciji.

Model Snow Cube je enostavna freza in vstopni model. Opremljen je z 212- kubičnim Stiginim motorjem z močjo 3,8 kW, delovna širina frezanja je 56 centimetrov, ima pet prestav za vožnjo naprej in dve za vzvratno vožnjo ter tehta 76 kilogramov. Cena je 799 evrov. Snow Flake je težak 100 kilogramov, motor je Briggs&Stratton Snow Series z 249 ccm in 5,18 kW, njegova delovna širina pa je 74 centimetrov. Ima menjalnik (6 + 2) in zaporo diferenciala. Cena tega stroja je 1829 evrov. Model Stiga 1371 je težak 131 kilogramov, stroj je opremljen s širokimi 16-colskimi kolesi in motor Briggs&Stratton s 342 ccm in 7,49 kW moči. Ima ogrevane ročaje, širina pluga pa je 71 centimetrov. Stroj omogoča izmet snega do 15 metrov daleč (Flake do 12 in Cube do 9 m), opremljen pa je tudi z električnim zaganjalnikom. Njegova cena je 2.839 evrov.

Najprej o modelu 1371. Navodila na stroju so zelo nazorna in preprosta, šli so celo tako daleč, da so vse korake zagona opisali slikovno. Navodila pri električnem zagonu so jasna, morda bi lahko bila le napisana nekoliko na večje, saj je pri tem delu napaka bolj verjetna kot drugje (na primer predolgo tiščanje gumba za zagon, če motor ne vžge, ker smo pozabili odpreti bencin). Dobro je urejen odtok izrabljenega olja skozi cevko ob strani. Podobno dobra navodila so tudi na drugih dveh modelih, pri čemer je še najmanj podatkov na najenostavnejšem modelu Snow Flake.

Upravljivost

1371 HST PRO je opremljen s hidrostatičnim brezstopenjskim menjalnikom (eden najboljših sistemov za snežne freze in druge stroje za urejanje okolice). Upravljamo ga le s pomočjo majhne ročice na levi pod ročajem, ki jo stisnemo in nakažemo (potisnemo ročico naprej), v katero smer naj gre, pa izklopi pogon na eni strani. Stroj smo dali v šesto prestavo in maksimalno hitrost, potem pa vijugali po dvorišču. Enostavno in z eno besedo – odlično. Prav tako dobro so urejeni tudi sistemi za obračanje izmetnega kanala z električnimi stikali na ročaju.

Snow Flake je opremljen z zaporo diferenciala. Pri težjih strojih s klasičnim menjalnikom lahko ob obračanju brez zapore diferenciala pride do preobremenitve menjalnika in s tem okvare, pri čemer so težji stroji z menjalnikom in brez zapore zelo težki za obračanje in tako je Snow Flake opremljen s tem. Obračanje stroja upravljamo z dvema majhnima ročicama pod obema ročajema. Tudi ta sistem je zelo uporaben, na prvi pogled in ob prvem preizkusu je do uporabnika celo bolj prijazen kot sistem z eno ročico (1371), čeprav po nekaj obratih ugotovimo, da sta z vidika upravljivosti oba zelo uporabna. Ocena odlično in priporočljivo za vse snežne odmetalnike.

Snow Cube je med vsemi tremi stroji najlažji in pričakovali bi, da je tudi najlažji za upravljanje. Pa ni tako, saj najbolj preprost model nima sistemov za dodatno pomoč pri upravljanju, ampak je vse odvisno od vaše moči. Stroj med delovanjem pač obračamo tako, da zadržimo eno stran. Na suhem še gre, v snegu pa to vseeno povzroča več težav in zahteva več naporov, tako da vseeno priporočamo stroje s pripomočki za upravljanje, s katerimi dejansko lahko upravlja vsakdo ne glede na leta. Še ženo boste lahko zjutraj poslali v sneg ...

Novost ob 80-letnici

Naj vam predstavimo še eno letošnjo Stigino novost – Stiga ST 5266 PB Trac, ki ima namesto koles gosenice. Goseničarji so v globokem snegu na prvi pogled boljši, saj naj bi imeli boljši oprijem, vendar moramo upoštevati, da je osni pritisk pri kolesnikih večji. Tako pri goseničarju lahko pride do težave, ko se vzpne na sneg in začne puščati za seboj neočiščeno površino. ST5266 ima to urejeno s spremembo kota med gosenicami in plugom s polžem, tako da lahko ob delu takoj ukrepamo (z nogo). Stroj ima ročno nastavljivo izmetno cev, presenetljivo pa je, da to ni podprto z elektromotorjem, vendar temu ne bomo namenjali posebne zamere. Njegova delovna širina je 66 centimetrov, motorja ima 249 ccm in 5,18 kW, težak pa je 110 kilogramov. Za lažji zagon je opremljen z električnim zaganjalnikom. Menjalnik je ročni in ima šest prestav za vožnjo naprej in dve vzvratni. Izmet snega doseže do deset metrov, ima pa zelo lepa led-žarometa.

Sistem za obračanje je pri tem stroju podoben kot pri modelu Snow Flake, se pravi z ročico na oziroma pod levim in desnim ročajem. Uporabno, enostavno, nujno. Brez tega sistema bi bil stroj neobvladljiv. Stane pa 1599 evrov, kar je celo manj kot Snow Flake, s katerim imata podobne karakteristike. Zelo zanimivega modela nismo mogli preizkusiti, saj ga v zastopstvu še niso dobili, a je to zagotovo odličen stroj, katerega cena je privlačna tudi na račun letošnjega Stiginega praznovanja osemdesetletnice.

Več informacij tukaj.