Sistemi ogrevanja so različni, ena od možnosti pa je polaganje električnih grelnikov pod keramične ploščice. To je tudi eden najbolj preprostih načinov sanacije hladnih tal v kopalnici, saj lahko hladna tla saniramo tudi tako, da prek obstoječe keramike položimo grelnike in potem novo talno oblogo.

Hitri sistem

Gre za električno mrežo oziroma preprogo, ki se položi na tla in zalije. Mreže so široke pol metra, dolge pa od enega do desetih metrov. Grelne mreže namestimo na betonsko osnovo ter zalijemo s samorazlivno maso ali keramičnim lepilom. Ko je masa dovolj suha, lahko položimo vse vrste zaključnih tlakov, tudi primeren laminat, talne obloge iz PVC, keramiko, marmor, granit, parket, pluto in druge. Priporočljivo pa je, da priklop mreže opravi strokovnjak. Pri tem, tako imenovanem plitvem sistemu je mreža tik pod ploščicami. Višina lepila oziroma samorazlivne mase je le tri do pet milimetrov, kar pomeni, da se v prostoru ne izgubi veliko višine. Če je mreža vgrajena tik pod ploščicami, je sistem hitro odziven, priporoča pa se za občasno uporabo predvsem v kopalnicah.

Akumulacijski sistem

Drug sistem vgradnje električnih mrež je akumulacijski. Mrežo vgradimo v estrih ali celo pod njega. Tla tu postanejo topla po daljšem zamiku, je pa zato večja akumulacija toplote v estrihu in manj izgub. Strokovnjaki za uravnavanje gretja priporočajo termostat s programom, ki občasno vključi sistem električnega gretja in tako vzdržuje želeno temperaturo. Električno ogrevanje tal se najpogosteje uporablja v kopalnicah, lahko pa tudi za druge namene, na primer za gretje uvozov v garaže, klančin in stopnic ter za ogrevanje žlebov in cevovodov. Lahko nastopa tudi kot sistem talnega, stenskega ali stropnega ogrevanja. Mreže je možno vgraditi tudi pod mavčne plošče.

Električni sistemi so izjemno privlačni zlasti pri sanacijah v starejših objektih, medtem ko se v sodobnih objektih sistemi ogrevanja tal v kopalnicah praviloma urejamo že med gradnjo s klasičnim talnim ogrevanjem s posebno toplotno zanko v sistemu centralnega ogrevanja.

Marija Draksler