Možnosti je kar nekaj, a zakaj kostanja ne bi tokrat spekli v pečici? V njej je možno naenkrat speči večjo količino kostanja, ta je pečen enakomerno, pri luščenju pa nimate črnih prstov.

Najboljši je malce uležan

Pečico segrejte na 250 stopinj. Debel kostanj (najboljši je, če je že malo uležan, ne pa ravno nabran) zarežite – z nožem potegnite vodoravno čez sredino trebuščka. Rez naj bo dovolj globok, da prerežete tako lupino kot kožico pod njo, kajti tako se bosta pri peki obe lepo razprli in bo luščenje lažje.

Kostanje lepo razporedite v velik pekač za piškote, jih dobro poškropite z vodo in pecite 10 minut. Vzemite iz pečice in premešajte, ponovno dobro poškropite z vodo, gumb za temperaturo obrnite na 200 stopinj in vključite ventilator. Pecite še 20 minut.

Drobnejšega pecite manj časa

Če nimate debelih kostanjev, temveč nekoliko drobnejše, je najbolje, da ga v drugo pečete 10 minut, nato pa enega vzamete iz pečice, ohladite in poskusite – videli boste, ali ga je treba peči še pet minut ali morda tudi ne. Kostanja po peki ni treba zavijati v mokro krpo – tudi sicer se lepo lupi, vlago pa ste mu dali že z dodajanjem vode v pečico.

Vir: www.marmelina.si