Bučni njoki s kostanjem

Potrebujemo: 1 kg buče, 300 g polnozrnate moke, 200 g kostanjev, 100 g parmezana, 30 g masla, 0,5 dl hladno stisnjenega olivnega olja, 50 g drobtin, 30 g masla.

Priprava: Kostanju odstranimo lupino, kožico pa pustimo. Nadevamo ga v kozico, prelijemo z vodo, po želji dodamo malo soli (ni pa nujno) in pristavimo, da zavre. Ko se kuha približno 15 minut, vodo odlijemo in kostanj zalijemo s svežo vročo vodo. Kuhamo še 15 minut oziroma toliko časa, da je najdebelejši kostanj mehak. Ko je kostanj kuhan, mu še toplemu in mokremu olupimo kožico. Dokler je ta mokra, se lupi zelo enostavno. Pekač namažemo z 10 grami masla, parmezan pa drobno naribamo. Iz buče izdolbemo meso in ga narežemo na zelo drobne kocke. Primešamo jim moko, olivno olje in sol ter s prsti dobro premešamo. Pečico segrejemo na 150 stopinja Celzija. Testo oblikujemo v njoke, ki jih položimo na omaščen pekač. Potresemo jih z naribanim parmezanom, drobtinami in majhnimi koščki masla. Pekač za približno 20 minut postavimo v segreto pečico. Olupljen kostanj narežemo na čim bolj drobne kocke. V veliki ponvi segrejemo maslo in na njem segrejemo narezan kostanj. Pečene njoke stresemo v ponev, vsebino pa premešamo s potresanjem ponve. Postrežemo kot lahko predjed, lažjo samostojno jed ali prilogo.