Zdi se, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) le čakala na izvedbo dobičkonosne finančne poteze. Po Dnevnikovih informacijah je DUTB pred dvema tednoma unovčila bančno garancijo Poštne banke Slovenije in je na račun Športnega centra Pohorje zaslužila približno 3,5 milijona evrov.

V DUTB podrobnejših pojasnil ne dajejo, češ da gre za zaupen posel. »Z namenom preprečitve širjenja napačnih informacij lahko zgolj dodamo, da omenjeni znesek v nobenem primeru ni točen in ne predstavlja premoženja, s katerim lahko DUTB prosto razpolaga,« so zapisali v odgovoru.

Direktorica Športnega centra Pohorje Barbara Vtič Vraničar optimistično napoveduje, da stečaj ne pomeni dokončne poslovne smrti turistično-hotelirskega podjetja in da je zimsko sezono še možno izpeljati. Po finančnih podatkih, ki jih je predstavila včeraj, je tem obljubam težko verjeti. Stečaj je vodstvo sprožilo najmanj pol leta prepozno.

Katastrofalno poslovanje

ŠC Pohorje je v osmih mesecih letos ustvaril zgolj 3,5 milijona evrov prihodkov. S takšnim poslovanjem je podjetje letos zabeležilo že kar 1,9 milijona evrov izgube iz poslovanja, čista izguba pa znaša štiri milijone evrov. Podjetju se je poleg tega nabralo za 1,17 milijona evrov zapadlih neplačanih obveznosti.

V preteklih tednih je poslovanje omogočila DUTB, ki je nakazala denar za plačilo elektrike in zagon remonta Pohorske vzpenjače, zagotovila je tudi denar za izplačilo septembrskih plač.

Vendar bi morala lastnica nakazati še vsaj 250.000 evrov, če bi hotela financirati priprave na zimsko sezono. »Glede na dane razmere družba ne more in ne sme prevzemati dodatnih obveznosti, saj ni nobenega zagotovila, da jih bo zmogla izpolniti,« pravi Vtič-Vraničarjeva. »Zato smo se odločili, da enostavno prekinemo agonijo.«

DUTB je že prevzela hotelske zmogljivosti, za katere se zanima največji mariborski hotelir Terme Maribor, ki je pred leti pristal v rokah skrivnostnih lastnikov iz Rusije. Stečajni upravitelj bo moral tik pred zdajci najti še najemnika žičnic, da bi tako omogočil izvedbo zimske sezone. Ta namera bo težko izvedljiva, saj bi se morale priprave na smučarsko sezono začeti že zdavnaj. Če bi kontrolirani stečaj sprožili spomladi, bi ti postopki stekli bistveno lažje.

Vtič-Vraničarjeva je v izjavi za javnost zapisala, da so v zadnjih treh mesecih intenzivno iskali zadnje možnosti rešitve; oddajo premoženja v najem, dokapitalizacijo ali vstop strateškega partnerja v lastništvo podjetja. Kje so iskali, ni razkrila.

Edina, ki je doslej pokazala zanimanje za omenjeni nakup ali najem, je bila namreč Mestna občina Maribor in njen konzorcij zainteresiranih podjetij. Vendar Fištravčeva ponudba za DUTB ni bila verodostojna, ker ni imela trdne finančne podlage oziroma je v resnici sploh ni bilo, je zatrdila direktorica propadlega mariborskega turističnega ponudnika.

Kaj stečaj pomeni za občino, bo razvidno kmalu. Župan je vseskozi opozarjal, da bi v primeru stečaja na občino zapadla jamstva za poplačilo bančnih posojil in vračilo evropskega denarja za gradnjo Pohorske vzpenjače. Po besedah Fištravca, ki se je v preteklih tednih na široko hvalil s tem, kako mu je uspelo preprečiti stečaj ŠC Pohorje, bi skupne obveznosti utegnile znašati med 6 in 19 milijoni evrov.