Odgovor je varčevanje pri stroških v gospodinjstvu in načrtovanje le-teh. Le tako vas ne bo strah, da bi še pred naslednjo plačo s strahom pogledovali v denarnico. Najprej morate imeti dober pregled na tem, kam vaš denar sploh gre, nato pa ugotovite, kje lahko privarčujete. Najpomembnejše pa je razumeti, da je zmanjševanje stroškov sprememba življenjskega sloga in razmišljanja. Verjemite, da vsak evro šteje!

Preverite, za kaj vse trošite

Če ne veste, za kaj trošite, potem najverjetneje zapravljate preveč. Dober pregled nad mesečnimi stroški je najboljši način, da obrzdate impulzivne in ne najbolj nujne nakupe. Narišite tabelo (na spletu najdete tudi programe za beleženje stroškov) in vanjo sproti zapisujte vsak nakup. Ne zaustavite se le pri zapisovanju neminljivih stroškov za položnice, hrano in bencin, ampak vpišite tudi vse manjše nakupe, kot na primer jutranjo kavico, revijo iz kioska, sladoled … Najbolje je, da stroškovnik razdelite v rubrike: računi, hrana, oblačila, bencin ter zabava in prosti čas. Konec meseca seštejte stroške v vsaki rubriki in videli boste, koliko denarja ste potrošili za (ne)potrebne stvari.

Gotovina namesto bančnih kartic

Ste ugotovili, da je šlo preveč denarja za nakupe, ki bi se jim ne nazadnje lahko tudi odpovedali? Najbolje je, da si začrtate okvirno porabo v vsaki kategoriji, se je držite in jo sproti preverjate. Le tako se bo račun konec meseca izšel, ne da bi potrošili preveč. Pri tem nam lahko zelo pomaga poslovanje z gotovino. Danes nas ima večina po več kreditnih kartic, s katerimi plačujemo, a ker denarja dejansko nimamo v rokah, se nam zdi, da ne trošimo preveč. To pa je le varljiv občutek, ki nas strezni, ko nam v trgovini prijazno povedo, da kartica ni »potegnila«, torej smo izčrpali ves kredit. In ne pozabite na obresti, ki jih plačujete za kartični kredit. Z denarjem v roki zapravite le toliko, kot ga dejansko imate!

Varčujte z energenti

Mesečne položnice so strošek, ki se mu ne moremo izogniti: elektrika, voda, plin, ogrevanje, stanovanjski stroški, televizija, telefon/mobilni telefon, internet … Izberite ponudnika električne energije, ki ponuja najboljše pogoje: najnižjo ceno, jamstvo, da se cena v določenem obdobju ne bo spremenila, akcijske ponudbe za nove naročnike itd. Varčujte z elektriko in ugašajte luči, uporabljajte varčna sijalke, izključujte aparate iz omrežja, ker tudi v stanju pripravljenosti porabljajo električni tok, kupujte varčne gospodinjske aparate. Ogrevanje je visok strošek, ki ga lahko znižate z energijsko učinkovitimi radiatorji, termostatskimi glavami in prilagojeno temperaturo v stanovanju. Energente na zalogo kupujte izven sezone, ko so cenejši. V blokovsko stanovanje namestite števca tople in hladne vode in ju plačujte po dejanski porabi, ne po številu oseb.

Izberite najugodnejšega ponudnika storitev

V današnjem času z razvitimi komunikacijami si ne znamo več predstavljati življenja brez interneta, telefona in mobilnega telefona, pa tudi kabelska televizija je skoraj v vseh domovih. Če se zavežete k naročnini za določeno obdobje pri posameznem ponudniku, boste plačevali manj, poleg tega se operaterji povezujejo s trgovci, pri katerih lahko kot naročnik izkoristite posebne ponudbe, ali sami ponujajo cenejše izdelke in aparate. Preverite »paketne« ponudbe z ugodno ceno za združitev komunikacijskih storitev in kabelske televizije pri enem samem ponudniku storitev. In ne pozabite prebrati »drobnega tiska« na pogodbi, ker se lahko v njem skrivajo omejitve ali morebitni dodatni stroški.

Pametno nakupovanje

Posebno poglavje stroškov je hrana, za katero lahko potrošimo preveč denarja, če se na nakupe ne pripravimo. Najdražje je vsakodnevno tekanje v trgovino po malenkosti. Raje preglejte svoje zaloge in si napišite, kaj vse potrebujete, nato pa se enkrat na teden odpravite v trgovski center. Praviloma so tu cene nekoliko nižje kot v majhnih trgovinah in še izbira je večja. Izberite večje (in cenejše) zavitke živil, ki jih pogosto uporabljate, vendar kupite le toliko zalog, kolikor jih boste porabili. Najdražja je hrana, ki jo moramo zavreči. S trgovskimi karticami, ki jih ponujajo trgovske verige, je nakup cenejši, poleg tega naj vam ne bo neprijetno izkoristiti kuponov za popust. Umetnost zbiranja kuponov so kupci v Ameriki že tako izpopolnili, da so nakupi bistveno cenejši in včasih celo zastonj!

Z avtobusom namesto z avtom

Ali res morate vsepovsod z avtom? Starejši se še spomnimo, da je bila vožnja v času pomanjkanja bencina v nekdanji Jugoslaviji omejena tako, da so en dan lahko vozili samo avtomobili s parno številko tablice, naslednji pa le z neparno – t.i. par-nepar. Treba se je bilo znajti drugače, se peljati s sosedom, sesti na mestni avtobus, na krajše razdalje pešačiti … Danes, ko se gorivo nenehno draži, to sploh ni slaba zamisel. Uporabljajte nadomestne in cenejše možnosti prevoza, kjer je le mogoče. V mestu kupite mesečno vozovnico za avtobus in se tako izognite še stroškom parkiranja. Če se z avtom vozite v službo, se za skupno vožnjo dogovorite s prijatelji ali sosedi; privarčevali boste.

Oblačila in prosti čas s popustom

Preglejte svojo omaro in preverite, ali res potrebujete nova oblačila. In če jih, zakaj bi jih kupovali po najvišjih cenah, če se lahko osredotočite na sezonske razprodaje ali jih kupite na spletnih straneh, ki ponujajo ugodne cene. Pripravite lahko tudi izmenjavo oblačil s svojimi prijatelji, kar je še posebno primerno za otroška oblačila in obutev, ki jih malčki hitro prerastejo. Tudi s kuponi, ki se razraščajo kot gobe po dežju, so nakupi precej cenejši. Enako velja za zabavo in prosti čas. Ponudba organiziranih izletov, počitnic, koncertov, gledaliških predstav, knjig itd. je s široko ponudbo spletnih kuponov dosti bolj ugodna. Popusti so na vsakem koraku, le pametno jih je treba izkoristiti. Ne nazadnje pa si lahko zabavo privoščite tudi doma – predvsem otroci bodo veseli družabnih igric in zlasti kakovostnega preživljanja prostega časa s starši, saj nam sproščenih uric v pospešenem tempu življenja največkrat primanjkuje.