Društvo Ekologi brez meja vas bo do konca meseca v okviru projekta Volk sit, koza cela oskrbeli z različnimi informacijami, kako se izogniti zavrženi hrani v gospodinjstvu. Vsak teden bo posvečen skupini živil, ki jih po statističnih podatkih v Sloveniji največ zavržemo: kruhu, mlečnim izdelkom, sveži zelenjavi in svežemu sadju. Na spletni strani Volk sit, koza cela in na spletni strani Ekologi brez meja bo predstavljena skupina živil, njena uporabnost, kako nakupovati in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu, kako shranjevati živilo, kako ga pripraviti in ne nazadnje, če morebiti kaj ostane, kako ostanke spremeniti v nove jedi.

Spremljajte tedenske objave

Pri tem jim lahko pomagate in jim posredujete vaše recepte in nasvete, s katerimi preprečite zavržke hrane. Na strani Ekologi brez meja na Facebooku in na spletnih straneh sledite tedenskim objavam, kako lahko delite svoje znanje. Prispevate lahko praktične nasvete za preprečevanje nastajanja zavržene hrane (shranjevanje, nakupovanje, priprava …), nasvete in recepte, kako uporabiti organske ostanke sadja in zelenjave, ki so užitni (zelenje, olupki …), in recepte za pripravo jedi iz ostankov hrane.

Recepti s čim več ostanki hrane

Recepti za jedi iz ostankov hrane morajo vsebovati kot ključno sestavino osnovno živilo, ki ga predstavljajo tekoči teden. Zaželeno je, da recept vsebuje čim več ostankov hrane. Kot primer uporabe starega kruha bi lahko rekli, da naredimo kruhove cmoke. Za oddajo recepta je treba napisati naslov recepta, ime in priimek pošiljatelja, elektronski naslov, sestavine recepta, pripravo in sliko, ki ni obvezna, a je zelo zaželena. Recepte pošljite na elektronski naslov koza.volk@ocistimo.si. Najboljši predlogi in recepti bodo objavljeni!

Vir: www.mojaobcina.si