Skupaj s trenerjem adidas šole teka Blažem Strožerjem smo sestavili seznam napisanih in nenapisanih pravil, ki bi se jih moral držati vsak udeleženec maratona. Z upoštevanjem slednjih ne boste izpadli kot popoln začetnik, hkrati pa boste poskrbeli za dobro počutje in varnost vseh okoli vas.

Plačajte startnino

Udeležba na tekmovanju, na katerega se niste prijavili in za katerega niste plačali prijavnine, je skrajno nepoštena tako do organizatorja in prostovoljcev kot tudi do ostalih tekmovalcev, ki so prijavnino plačali. Poleg tega pa gre tudi za nevarno potezo, saj organizatorji glede številu tekačev prilagodijo količino pijače, število medicinskega osebja in redarjev. Tekmovanje s prevelikim številom udeležencev lahko tako privede tudi do nevarnih padcev in ostalih nesreč.

Na startu se razporedite v skladu z vašimi zmožnostmi

Ena izmed najbolj nadležnih stvari pri maratonu je, ko se morate na samem startu v slalomu preriniti mimo počasnejših tekačev. Zato tekaški bonton pravi, da bi se morali počasnejši tekači razporediti na koncu startne kolone in sprednji del prepustiti hitrejšim tekačem. V kolikor ne veste, v kater del startne kolone bi se razporedili, vprašajte tekače okoli sebe, kolikšen je njihov predviden čas teka in ga primerjajte s svojim.

Ne žvenketajte

Nikar se na maraton ne odpravite s kovanci ali ključi v žepih. Medtem ko vas žvenketanje morda ne moti, je le to lahko zelo nadležno za tekače okoli vas.

Ne zavzemite celotne ulice

V kolikor tečete v skupini, poskusite teči relativno blizu drugih tekačev okoli vas, saj bo tako ostalo dovolj prostora za hitrejše tekače, ki bi vas želeli prehiteti.

Zahvalite se prostovoljcem

Pokažite prostovoljcem svojo hvaležnost. Prostovoljcem ob trasi veliko pomeni, če jim vsakič, ko vam ponudijo kozarec vode ali vam v cilju okoli vratu nadenejo medaljo, preprost »hvala« veliko pomeni. Prostovoljci namreč na maratonu sodelujejo brezplačno in maraton brez njih zagotovo ne bi bil tako uspešen.

Bodite pazljivi pri poslušanju glasbe

Večina tras tekačem omogoča poslušanje glasbe in veliko tekačev si teka brez priljubljene glasbe ne more predstavljati. Vendar zaradi lastne varnosti in varnosti drugih tekačev poskrbite, da boste v vsakem trenutku sposobni slišati, kaj se dogaja okoli vas. Glasbe ne poslušajte na najvišji jakosti ali pa tecite z le eno slušalko v ušesu, saj boste tako sposobno slišati navodila in opozorila organizatorjev ter drugih udeležencev maratona.

Zahvalite se gledalcem

Zahvalite se prisotnim, ki ob progi navijajo za vas in vas spodbujajo. V kolikor ste preveč utrujeni, da bi jim lahko izrekli »hvala«, jim svojo hvaležnost lahko izrazite z nasmehom ali pa jim zgolj pomahate v pozdrav. Tako se bodo tudi oni počutili dobro in bodo z veseljem spodbujali še ostale tekače.

Bodite previdni na kontrolnih točkah z vodo

Kontrolne točke z vodo znajo biti malce kaotične, saj lahko na njih hitro nastane gneča. Bodite previdni, ko se jim približujete in se nikar ne ustavite sunkovito brez tega, da bi pred tem preverili ali je kdo za vami. Ko zapuščate kontrolno točko, pazite, da kakšnemu tekaču ne presekate poti ali ga polijete z vodo.

Skrbite za okolje

Na kontrolnih točkah z vodo po navadi dobite plastenko ali kozarec vode, na nekaterih pa celo banano ali kakšno drugo sadje. Organizatorji v tem primeru vedno poskrbijo za ograjen prostor, kamor lahko odvržete plastenke, olupke, ovitke od energijskih gelov in ploščic, zato teh nikar ne odvrzite na sami trasi.