Ob tem se je Junckerju zahvalila za vso podporo, a poudarila, da ne želi oteževati postopkov imenovanja komisije.

»Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstelacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna,« je še zapisala v sporočilu za javnost, objavljenem na Facebooku.

V pismu Junckerju pa je omenila, da se zaveda, da je poleg političnih preigravanj s ponedeljkovim zaslišanjem tudi sama pripomogla k rezultatu sredinega glasovanja v odborih Evropskega parlamenta, ki sta jo negativno ocenila. Menila je, da bi s popotnico, ki jo je v sredo dobila v parlamentu, težko opravljala delo v Junckerjevi ekipi.

Juncker potrdil odstop Bratuškove

»Z njenim odstopom mi pomaga dokončati sestavljanje Evropske komisije, skupaj z Evropskim parlamentom in Svetom Evrope. O tem vprašanju sem v stikih s premierjem Mirom Cerarjem in vodstvom Evropskega parlamenta,« je v sporočilu za javnost zapisal Jean-Claude Juncker.

Cerar zavrača ultimativna sporočila

O slednji je imel veliko za povedati tudi vodja socialistične skupine v EP Gianni Pittelle. Po njegovem je Tanja Fajon »naravna kandidatka«, kakrška koli druga izbira pa bi po njegovem ogrozila pravočasni začetek dela Evropske komisije.

Predsednik slovenske vlade Cerar odločno zavrača takšna ultimativna sporočila in opozarja, da ima za predlaganje nove kandidatke pristojnosti samo slovenska vlada in ne politične skupine v Evropskem parlamentu.

Predsednik Vlade RS opaža, da je tudi skupina Evropske ljudske stranke izrazila javno podporo gospe Tanji Fajon, čeprav je ni predlagal ne izvoljeni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ne nova Vlada RS. Predsednik slovenske vlade pričakuje, da bodo politične skupine v Evropskem parlamentu spoštovale pravni red EU in temeljna načela demokratičnosti pri izbiranju kandidatov za komisarje.

Bo SMC predlagal Violeto Bulc?

Sodeč po tem sporočilu predsednika vlade in SMC razumeta, da komisarsko mesto sedaj pripada njihovi stranki. Njihova kandidatka pa je Violeta Bulc. SD pa se zavzema za Tanjo Fajon.

Dopoldne je še bila kandidatka

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas opoldne ni mogel potrditi informacije, da bi Juncker in slovenski premier Miro Cerar zadnji pogovor o slovenskem kandidatu za evropskega komisarja naj imela jutri ob 11. uri. Potrdil pa je, da se Juncker nahaja v nenehnih stikih z voditelji političnih skupin EP, Ljubljano in Bratuškovo, ki v vmesnem času iskanja pragmatične rešitve, kot se je izrazil, ostaja kandidatka za komisarko. Vlada danes v zvezi z imenovanjem novega kandidata za člana Evropske komisije iz Slovenije ni sprejela nobene odločitve, saj še vedno čakajo na poziv Junckerja k predlaganju novega kandidata. Neformalno so razpravljali o možnih imenih, a potem, ko je postalo jasno, da Juncker še vedno podpira Bratuškovo, ni opravila nobene uradne razprave ali sprejela kakršnega koli sklepa.

Juncker naj bi se danes popoldne srečal z Bratuškovo

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas je na tiskovni konferenci danes večkrat ponovil, da Bratuškova ostaja kandidatka za komisarko. Razložil je pravne in pragmatične okvire te odločitve, kot je dejal, pa Juncker pričakuje končno odločitev EP, saj še vedno čakajo na formalno evalvacijo komisarskih kandidatur, o katerih bodo razpravljali predsedniki odborov in predsedniki političnih skupin v EP.

Schinas je pojasnil, da EP na podlagi Evropske pogodbe lahko zavrne predlagano komisarsko ekipo kot celoto. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi slovenski premier predlagal novo kandidatko pred dokončnimi ocenami v EP, je ponovil, da Bratuškova ostaja kandidatka za komisarko.

Je pa še dodal, da je Juncker sicer v nenehnih stikih s predstavniki EP, predstavniki evropskih političnih skupin in Ljubljano. Kot se je izrazil Schinas: »Veliko dela predsednik komisije opravi tudi prek staromodnega GSM.«

Na vprašanje, ali je tudi Juncker od svojih komisarskih kandidatov zahteval podpis podobnega odstopnega pisma kot povzema José Manuel Barroso, je Schinas pojasnil, da je odstop komisarskega kandidata oziroma komisarja del evropskega pravnega okvirja in da takšna zaveza obstaja tudi pri Junckerjevih komisarskih kandidatih.

Preberite še: Išče se ženska in liberalka

Evropski socialisti, demokrati in ljudska stranka za Fajonovo

Predsednik politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella je v izjavi za javnost pojasnil, da je bila Bratuškova zavrnjena zaradi zelo slabega nastopa na zaslišanju, kar je potrdilo tudi glasovanje, ki je sledilo. »A proti njej ni nikakršnega političnega predsodka,« je izpostavil. Vendarle pa je poudaril, da bi bila njihova kandidatka Tanja Fajon, boljša izbira.

»Socialisti in demokrati trdno verjamejo, da so ravno to dobri razlogi, da bi bila bolj primerna kandidatka Tanja Fajon. Najprej zato, ker je že bila na seznamu predlaganih imen slovenske vlade, kakor tudi, ker ima že dolgoletne izkušnje v EP, kjer je dokazala svoje sposobnosti in zanesljivost,« je povedal Pitella. Izpostavil je, da bi s Fajonovo ulovili datum, ki si ga je zadala Evropska komisija za začetek delovanja, »katerakoli druga možnost pa bi vplivala na zastavljen cilj«.

Evropska ljudska stranka (EPP) Slovenijo poziva, naj namesto Bratuškove za kandidata za evropskega komisarja čim prej predlaga izkušeno žensko. »EPP bo podprl žensko kandidatko z izkušnjami,« je dejal njen predsednik Manfred Weber. »Na seznamu slovenske vlade je bila na primer tudi Tanja Fajon. Ona bi bila odlična kandidatka za ta položaj,« je dodal.

Zver: Juncker je Bratuškovi sam predlagal, naj se nominira

Evropski poslanec Milan Zver (SDS/EPP) je danes dejal, da zapletov z zaslišanjem in komisarskim mestom ne bi bilo, če bi Juncker pravočasno slišal in upošteval opozorila slovenskih poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke. Po njegovem sta Bratuškova in Juncker že od začetka poznala okoliščine, a sta vseeno skušala iti z glavo skozi zid.

»Juncker mi je osebno zaupal, da ji je sam predlagal, da se nominira, zaradi česar se je čutil dolžnega, da jo brani do konca,« je razkril Zver. Dodal je, da je Juncker iskal nekoga, ki izpolnjuje tri formalne kriterije: da je ženska, ima premierske izkušnje in da je liberalka, ob tem pa zanemaril vsebinske kriterije, kot so integriteta, kompetence in vrednote, kar je botrovalo problemu.