Ob včerajšnjem obisku Ptuja, kjer je pripravljalna baza slovenske nogometne reprezentance za drevišnjo tekmo s Švico ob 20.45 v Ljudskem vrtu v Mariboru v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, je bilo opaziti, da so igralci pod taktirko stare garde strnili svoje vrste. Selektor Srečko Katanec ni mogel prikriti zaskrbljenosti in nervoze, ki sta posledica poraza z Estonijo in primera Iličić, zato ima odprto fronto tudi z mediji, posebej je izpostavil internetne, in tistimi, za katere pravi, da bodo žalostni, če bodo fantje drevi premagali Švico. Drevišnji tekmec je ranjeni lev po porazu v prvem krogu z Anglijo.

Slovenija je imela pred tekmo drugega kroga le dva treninga, selektor Katanec pa je zatrdil, da ima začetno enajsterico v svoji glavi že 14 dni. »Takšne tekme, kot je bila v Estoniji, smo v preteklosti zmagovali. Skozi veliko pogovorov smo ugotovili, kaj je bilo narobe, da dvignemo raven naše igre in bosta izida proti Švici ter Litvi pričakovana. Slovenija je zmagovala na enakovrednih tekmah, ko smo imeli vsi igralci, torej od prvega do zadnjega, isti cilj, isto željo. Včasih te nogomet nagradi, včasih ti nekaj vzame. Upam, da bomo dihali kot eno, ker smo le tedaj zelo močni. Če dva, trije ali štirje razmišljajo drugače ali se ne podredijo reprezentanci, zmanjkata dva ali trije odstotki, ki odločajo o tem, ali si na koncu zmagovalec ali poraženec,« je razmišljal desni bočni branilec Miško Brečko. S tem je poslal jasno sporočilo, da tistih, ki ne bodo imeli krvavih kolen po tekmi in na igrišču ne bodo grizli trave, ne bo v ekipi. Obenem so si največje breme, da Slovenija znova začne zmagovati, naložili izkušenejši igralci, ki so dosegli vrhunec z nastopom v Južni Afriki.

Tako, kot so nezadovoljni navijači, so tudi nogometaši. A ne le s serijo štirih porazov v letu 2014, ampak z neuspehoma v zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih. »Navijače moramo prepričati, da bodo stopili na našo stran. Veselimo se igranja v Ljudskem vrtu, kjer statistični podatek, da smo zmagali na zadnjih osmih od devetih tekem, pove vse, kaj nam pomeni stadion v Mariboru. Razlogi za poraze niso v tem, da smo igrali v Ljubljani, ampak je vsa odgovornost na naših plečih,« je dodal Brečko, ki je na vprašanja švicarskih novinarjev odgovarjal v nemščini.

Katanec je v minulem mesecu opravil temeljito analizo, kaj je bilo narobe v Estoniji, študiral igro Švice pod novim selektorjem Vladimirjem Petkovićem, ki je zagovornik napadalnega pristopa s sistemom 4-3-3, in se ukvarjal s številnimi podrobnostmi, tudi takšnimi, ki lahko vplivajo na to, kakšna bo energija nogometašev, ki jih bo poslal na igrišče. »Želimo si osvojiti šest točk. Odlično smo pripravljeni. Vemo, kaj moramo narediti, da boste zadovoljni tudi mediji. Če ne osvojimo šestih točk, kar je moj cilj, bo problem,« je v svojem slogu izpostavil Srečko Katanec, ki ni uslišal želje Švicarjev, da bi odgovarjal v nemščini, čeprav je leto dni igral v Stuttgartu. Ni skrival, da je zelo zadovoljen s prizadevnostjo in odnosom nogometašev na treningih. S težavami Švicarjev se ne ukvarja, ni pa dvoma, da so ob Angležih favoriti kvalifikacijske skupine.

»V kvalifikacijah smo odigrali šele eno tekmo, zato je zame absurdno, da bi že delali zaključke. To je novinarska folklora in tako mora biti. Začetna enajsterica je znana že 14 dni. Bomo videli, ali je moja intuicija prava. Morda bo v njej deset obrambnih igralcev, da bomo končno dosegli prvi gol v letošnjem letu,« je bil še en rafal Katanca v medijske vrste.

Verjetna postava Slovenije: Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Struna, Mertelj, Kurtić, Birsa, Kampl, Kirm, Novaković. Sodnik bo Nemec Wolfgang Stark.