Na čelu preiskave bo direktor dirkališča v Suzuki Charlie Whiting, sicer vodja tehničnih služb pri FIA. "Z namenom, da bi bilo poročilo o nesreči kar se da izčrpno in popolno, za zdaj še ni na voljo," so sporočili iz FIA.

Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali žerjav, da bi s steze dvignili in odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zletel še Francoz, trčil v dvigalo in se huje poškodoval. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

Dirkač formule 1 je danes tretji dan po hudi nesreči z resnimi možganskimi poškodbami na intenzivnem oddelku bolnišnice v Jokaičiju, ob njegovi bolniški postelji sta tudi njegova zaskrbljena starša Philippe in Christine Bianchi, ki sta na Japonsko poletela takoj po nesreči. Specialisti opozarjajo, da so njegove možnosti za okrevanje zgolj minimalne.