Že pred dirko je ljubiteljem formule 1 postajalo vse bolj jasno, da bo to dirka, ki ne bo povsem običajna. Po eni strani je vreme grozilo, da bo začinilo razplet dirke, kar ga na koncu tudi je, saj je bilo na mokri stezi, ki tudi sicer velja za zelo zahtevno, veliko več vprašanj kot odgovorov. Še najbolj pa je imel stvari pod nadzorom Lewis Hamilton.

Tako je v petek pred dirko Sebastian Vettel oziroma ekipa Red Bull objavila, da po koncu letošnje sezone Nemec zapušča rdeče bike, s katerimi mu je uspelo v dosedanji karieri dejansko osvojiti vse, kar je v formuli 1 možno osvojiti. Sam je sicer rekel, da slabi letošnji rezultati niso vplivali na njegovo odločitev, čeravno si to težko predstavljamo. Večje vprašanje je bilo potem, ali se res seli v Ferrari, kjer naj bi imel letni honorar 30 milijonov evrov, podpisal pa naj bi že tudi triletno pogodbo, in kam se bo potem odpravil Fernando Alonso. Mnogi ga povezujejo z McLarnom, ki bo v prihodnji sezoni dobil Hondine pogonske enote, že letos pa bodo na kolesa postavili testni dirkalnik, s katerim bo Honda preskušala svoje zamisli. Alonso še ni jasno povedal, kaj bo storil; mnogi celo ugibajo, da bi znal Španec eno sezono počivati.

Na dirki sami je bilo ravno zanj dirke kmalu konec. Dirkači so na mokri stezi začeli za varnostnim avtomobilom, Alonsov dirkalnik pa je takoj po začetku izpustil dušo, tako da je bil vsaj zanj razplet te dirke nekakšna simbolna slika celotne letošnje sezone.

Medtem pa sta tako Nico Rosberg kot Lewis Hamilton, po desetih krogih so dirkači končno začeli normalno dirko, narekovala svoj tempo, ki mu preostali dirkači niso mogli slediti. Kljub zahtevni stezi je bilo odstopov malo, napak na stezi prav tako. In bolj ko se je steza sušila, bolj hiter je bil Hamilton, ki je na koncu ugnal Rosberga. »To je bil presneto težak konec tedna. Vedeli smo, da se pripravlja slabo vreme, kar je na koncu vse naredilo še bolj zapleteno, a kljub vsemu sem užival, saj je bil dirkalnik res dober, ob previdni vožnji sem bil še vedno dovolj hiter, da sem povečeval prednost. Ritem mi je enostavno ustrezal, večjih napak ni bilo, vsaj takih ne, ki bi vplivale na moj rezultat,« je po dirki povedal Hamilton.

Nico Rosberg tudi ni našel pravega odgovora na Hamiltonove napade: »Dober rezultat za ekipo, a to pot nisem mogel narediti nič več. Dirkalnik je obupno prekrmaril, posebej na pnevmatikah za delno mokro stezo, zadek je bil tako nemiren, da nisem mogel voziti hitreje. Vsakič, ko sem skušal malce bolj pritisniti, sem komaj lovil dirkalnik po stezi.« S tem je Nemec Hamiltonu prepustil sedem dodatnih točk naskoka, s čimer se je Hamilton Rosbergu oddaljil na deset točk prednosti. Kar sicer še ne pomeni nič, bolj kot same točke je bila ta dirka za njiju pomembna zaradi občutka in prestiža.

Tretjeuvrščeni Sebastian Vettel je bil nenavadno hiter. Na suhi stezi so bili pri Red Bullu zelo počasni, očitno so tudi na sobotnih kvalifikacijah že nastopali z mislijo na nedeljski dež, in zadeli v polno. »To je bila zanimiva in težka dirka. Odločili smo se za svojo strategijo, ki je na srečo delovala. Presneto dobro si moral biti skoncentriran skozi celotno dirko, nismo mogli počivati niti za trenutek, v takih okoliščinah namreč zelo hitro narediš napako, ki se konča z odstopom. Tega si seveda nisem hotel privoščiti.«

A zares je vreme svoje zobe pokazalo proti koncu dirke. Dež je bil vedno močnejši in Adrian Sutil (Sauber) je izgubil nadzor nad dirkalnikom in treščil v zaščitni zid, sredi odstranjevanja njegovega poškodovanega dirkalnika pa je na istem mestu s steze zletel tudi Jules Bianchi (Marussia). Petindvajsetletni Francoz, ki je Ferrarijev varovanec, je nesrečno priletel v delovno vozilo, pri čemer sta bila sila in kot udarca tako velika oziroma nesrečna, da je na njegovem dirkalniku odlomilo varnostni lok, pri čemer se je zagozdil pod delovni stroj. Pri tem je Bianchi, ki je v mladih letih v Italiji vozil v kartingu tudi proti Slovencu Davidu Rotarju, utrpel hude poškodbe glave. Nemudoma so ga odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so ga takoj operirali in mu zmanjšali hematom, ki pritiska na možgane, zdravniki pa so povedali, da bo prvih 24 ur po operaciji kritičnih. Bianchi je bil med reševanjem brez zavesti.

Adrian Sutil, ki je bil priča tej nesreči, je vidno šokiran komaj izustil nekaj besed: »Bil sem tam, videl sem, a iz spoštovanja do Julesa nočem o tem govoriti.« Po nesreči je organizator prekinil dirko, obveljal je vrstni red v 44. krogu, in ker so dirkači odpeljali več kot 75 odstotkov dirke, so dobili polno število točk. Naslednja dirka bo na sporedu že čez teden dni v Sočiju v Rusiji.