Morda se nam na prvi pogled ne zdi omembe vredno, a prisotnost čebel v naravi in njihovo delo sta nepogrešljiva pri pridelavi hrane, kar je izrednega pomena za celotno človeštvo. Verjetno ste že slišali znameniti rek, ki ga pripisujejo znanemu matematiku in fiziku Albertu Einsteinu: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi ...«

Opraševanje

Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je prav opraševanje rastlin, saj so čebele med vsemi opraševalci rastlin najbolj marljive. V strokovnih virih lahko tudi zasledimo podatek, da je vrednost opraševanja 15- do 30-krat večja od vrednosti vseh čebeljih pridelkov skupaj. Čebelam se lahko zahvalimo za rastlinsko raznovrstnost v naravi in tudi za bogat izbor sadja in zelenjave v prehrani. Od opraševanja čebel so najbolj odvisna sadna drevesa, kot so jablane, breskve, češnje in druga, saj čebele oprašijo kar 70 do 80 odstotkov cvetov. Prav tako pa poljedelske kulture, kot so ajda, facelija, detelja, oljna ogrščica, sončnice, in tudi nepogrešljive vrtnine, ki se znajdejo na naši mizi, kot so fižol, paradižnik, kumare, buče in druge.

Od kakovosti oprašitve sta odvisna tako količina kot kakovost pridelkov. V današnjem času se trgovske police šibijo pod pridelki in izdelki različnega porekla, ki nas mamijo k nakupu. Ali se kdaj vprašate, od kod izvirajo na pogled slastne vabljivo rdeče jagode in kako so bile pridelane? Zavedni potrošniki iz dneva v dan večjo pozornost namenjajo prav znanemu poreklu živil in načinu pridelave. Izrednega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja pa je prav uživanje lokalno pridelane hrane iz domačega okolja. Takšna živila pridejo tako rekoč neposredno na naš krožnik in niso izpostavljena dolgim transportnim potem, na katerih živila izgubljajo svojo biološko vrednost. Zaradi kratkih transportnih poti se v živilih, predvsem sadju in zelenjavi, ohranijo vitamini in minerali, ki nam krepijo organizem in so tudi življenjskega pomena za naše telo.

Kakovost

Tudi kakovost čebeljih pridelkov se z dolgimi transportnimi potmi in nepravilnim skladiščenjem občutno poslabša, in najbolje je, če jih uživamo čim bolj sveže. Uživanje živil iz nedomačega okolja poveča tudi tveganje za pojav alergij, ki jih je v zadnjem času dokazano vse več tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Samooskrba s hrano je v Sloveniji izredno nizka, zato z uživanjem lokalno pridelanih živil izkazujemo tudi podporo slovenskemu kmetijstvu, poleg tega pa prispevamo tudi delček k skrbi za okolje, v katerem živimo.

Ne smemo pa pozabiti tudi na darove iz čebeljega panja, ki so resnično vsak zase svet v malem. Čebelji pridelki so edinstvena živila, ki so široko uporabna v različne namene, tako v kulinariki kot kozmetiki, pa tudi ljudski medicini. Tudi zanje velja, da je najbolje, če uživamo tiste iz domačega okolja. Obstaja nešteto receptov, kako uporabljati različne čebelje pridelke v vsakdanjem življenju. Naj torej v zimskih dneh poleg zelenjave in sadja na vaši mizi najdejo svoje mesto tudi čebelji pridelki. (sč)