V mesecu dni se bo pod sloganom »Možno je« zvrstilo več kot 20 dogodkov in 13 razstav ter kontaktne in okrogle mize, na katerih bo sodelovalo več kot 80 predavateljev iz Slovenije in tujine. Organizator, Zavod Big, na letošnjem dogodku pričakuje 20.000 obiskovalcev. Ob začetku Meseca oblikovanja so na svečani otvoritvi včeraj podelili slovenske nagrade za oblikovanje v štirih kategorijah: perspektivni – za prepoznaven dosežek mladih oblikovalcev in arhitektov, interjer leta – za izjemen dosežek v oblikovanju interjerja v preteklem letu, oblikovanje leta – za najboljši oblikovalski dosežek v preteklem letu in brezčasni – za oblikovalski dosežek, ki je prerasel preizkus časa in dokazal trajno vrednost.

Letošnji nagrajenci po kategorijah

Perspektivni: Diuana Savković in Anže Koren s Fakultete za arhitekturo, Tjaša Avsec in Sara Valenci z Naravoslovno-tehniške fakultete, Nina Vavpetič, Nataša Travnikar, Mojca Cesar, Ema Babošek in Erika Piženta s Fakultete za dizajn in Breda Klančič iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Interjer leta: za interjer, manjši od 100 kvadratnih metrov, je nagrado prejel ETI – predstavitveni prostor, ki so ga zasnovali v biroju Riba Rupnik in Brodar arhitekti. Za interjer, večji od 100 kvadratnih metrov , pa je nagrado prejel projekt Kongresno-kulturno središče Dominikanski samostan Ptuj, ki so ga zasnovali v biroju Enota.

Oblikovanje leta: izpušni sistem Akrapovič Evolution Line (Titanium) za Ducati 1199 Panigale.

Brezčasni: slovenski oblikovalec Marjan Žitnik za ročno baterijsko svetilko Z 14, ki jo je leta 1979 izdelal za podjetje Iskra.

Razstave, predavanja, kontaktne mize, večerni dogodki

Mesto oblikovanja bo en mesec dom trinajstim razstavam (Znamke in znamenja, Plus, Muze, Tapas, Identiteta, Dober tek - slovensko oblikovanje za hrano, Les v mestu, Razstava Mala arhitektura, Interjerji JV Evrope, IDEM, Slovenska arhitektura in prostor 2014, Rapsodija v belem), predavanjem in kontaktnim mizam ter večernim dogodkom (Oblikovalska okuševalnica, modni dogodek Identiteta, podelitev oblikovalskih nagrad JV Evrope).