Policisti so Phelpsa pred sedmimi dnevi pijanega ustavili za volanom avtomobila v zvezni državi Maryland in ameriška plavalna zveza je odločila, da je s tem kršil njen kodeks obnašanja. V imenu kaznovanega plavalca je marketinško podjetje Octagon, ki zastopa slavne športnike, sporočilo, da Phelps sprejema sankcije zveze in da se opravičuje.

"Michaelovo obnašanje je bilo zelo resno, zato je zahtevalo resne posledice," je dejal izvršni direktor ameriške plavalne zveze Chuck Wielgus.

Ameriški zvezdnik je že v nedeljo preko Twitterja sporočil, da si bo vzel nekaj premora od plavanja in se udeležil programa, ki mu bo ponudil pomoč pri boljšem razumevanju samega sebe.

Phelpsa je policija ustavila pred tednom dni v zgodnjih jutranjih urah v Baltimoru, ko je v območju z omejitvijo 45 milj na uro vozil s 84 miljami na uro (135 km/h). "Standardnih testov treznosti ni opravil," so sporočili z lokalne policije, ki je 29-letnika obtožila prehitre vožnje in vožnje čez dvojno neprekinjeno črto.

To je že drugič, da se je rekorder po številu osvojenih olimpijskih kolajn znašel v primežu policije zaradi podobnega prekrška. Pred desetimi leti je dobil 18-mesečno pogojno kazen, pred petimi leti pa je prišla na dan fotografija, ki ga prikazuje na zabavi med kajenjem marihuane.

Phelps je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil štiri zlate in dve srebrni kolajni, nakar se je upokojil. Aprila se je vrnil v tekmovalne bazene s pogledom na olimpijske igre 2016 v Braziliji.