"Nimava velikih pričakovanj, a zelo dobro bo spet nastopiti na tekmi in testirati pripravljenost," ob vrnitvi pričakovanja zmanjšuje njegov trener Bob Bowman. V Mesi, 30 kilometrov vzhodno od Phoenixa, bo Phelps nastopil na 50 in 100 m prosto ter na 100 m delfin.

Pripravljenost 28-letnega Phelpsa trenutno poznata le plavalec sam in Bowman, a če se bo Phelps uvrstil v finale na 100 prosto, ga čaka tam izredna konkurenca. Med drugim so za tekmo prijavljeni njegov največji ameriški tekmec Ryan Lochte, pa olimpijski prvak Adrian Nathan, ali pa njegov novi partner na treningih Francoz Yannick Agnel, ki prav tako trenira pri Bowmanu.

Tekma bo razkrila precej o delu Phelpsa, ki doslej o vrnitvi v bazene še ni javno spregovoril. Trenutno 22-kratni svetovni prvak trenira pet dni na teden, sicer v manjšem obsegu kot pred olimpijskimi igrami v Londonu, a Bowman je prepričan, da je treninga dovolj, da se njegov varovanec v Mesi na bo blamiral.

Očitno spet napolnil baterije

Mnenja o Phelpsovi vrnitvi so različna. Plavalec je po igrah v Londonu 2012, kjer je osvojil štiri zlate medalje, poudaril, da ga svet s 30 leti ne bo več videl v bazenu, spet drugi pa so bili prepričani, da bo s 30 leti nastopil na igrah v Rio de Janeiru. V kasnejšem obdobju Phelps v javnih nastopih nikoli ni jasno povedal, ali je plavalne poti res konec ali pa se bo vrnil v bazene. In kot kaže, so imeli prav tisti, ki so menili, da se bo še enkrat pripravil za največje športno tekmovanje na svetu.

Očitno zdajšnji način življenja, ko je igral veliko golfa in pokra ter se udeleževal javnih prireditev, bil je tudi na finalu Super Bowla 2013, nekdanjega plavalca ni zadovoljil. Obenem pa se je odpočil od treningov, medijev, tekmovanj ... "Mojster svoje obrti bo še enkrat užival v svoji umetnosti," k vrnitvi dodaja Bowman.

"Mentalno je očitno spet napolnil baterije, ker se je umaknil javnosti," je o vrnitvi povedal ameriški plavalec Ian Crocker. "Odlično. Upam, da je s svojo odločitvijo zadovoljen," je vrnitev videl Nemec Paul Biedermann, tekmec Phelpsa predvsem na 200 m prosto.

Nastop v Riu še pod vprašanjem

Medtem ko plavalna srenja že na glas govori o pripravi za olimpijske igre v Riu 2016, njegov trener to misel zaenkrat še zavrača in pravi, da se mora Phelps še odločiti o tem, ali je za to res pripravljen. To je vsekakor novost, saj sta bila Phelps in Bowman v preteklosti znana po tem, da sta svoje cilje skupaj opredelila za več let vnaprej.

A odločilni bodo dosežki na tekmah. Do poletja ima Phelps napovedane še tri nastope, avgusta morda nato tudi na prvenstvu ZDA.