Razporedite jih v več kategorij

Najprej vse knjige zložite pred seboj na tla. Seveda bo pogled nanje precej kaotičen, toda kmalu boste vse spet zložili nazaj na primerne police. Nato vse knjige razdelite v osnovne kategorije. Posebej zložite priročnike, kuharske knjige, strokovne knjige in beletristiko.

Kategorije razdelite v nadaljnje skupine

Postavite se k največjemu kupu knjig ter razmislite, kako bi jih lahko razvrstili. Beletristiko lahko denimo razdelite na ljubezenske in kriminalne romane, klasiko in znanstveno fantastiko. Če katera knjiga ustreza dvema ali več kategorijam, jo pač uvrstite med tisto, ki se vam zdi bolj ustrezna.

Postavite jih na najbolj primerno mesto

Nato se ozrite po policah. Pomembno je namreč pomisliti, kje boste najverjetneje potrebovali določeno knjigo. Kuharske knjige torej raje pospraviti v kuhinjo ali jedilnico, strokovno literaturo pa poleg delovne mize.

Razporedite jih po abecednem redu

Kategorije hranite skupaj, večjim podkategorijam pa odredite cele police. Ne razmišljajte o velikosti ali debelini knjig, temveč jih kot v knjižnici vse razporedite po abecednem redu avtorjev. Če nimate veliko prostora, jih lahko na eni polici razporedite tudi v dveh vrstah; v tem primeru mehke platnice postavite pred trde, saj jih je lažje umakniti, da se prebijete do zadnjih. Če imate veliko knjig z mehkimi platnicami, pa jih lahko tudi poležete in naložite eno na drugo.

Najtežje postavite na spodnjo polico

Če je določena kategorija knjig večja in težja od drugih (takšna kategorija so denimo slovarji in enciklopedije), jih postavite na najnižjo polico, saj knjižna omara bolj stabilna, preprečili pa boste tudi njeno krivljenje. Zraven lahko položite tudi večje knjige iz drugih kategorij.

Razstavite najpomembnejše in najljubše

Lahko pa knjige razdelite še na bolj in manj pomembne ter lahkotne romane denimo pospravite v zaprti del omare, najljubše knjige ali tiste, s katerimi bi radi naredili vtis na obiskovalce, pa ponosno razstavite.

Vir: www.domza5.hr