Na kaj najprej pomislite ob besedi knjižnica? Na temne lesene police, masivno pisalno mizo, velik temno rdeč kavč, knjige z usnjenimi platnicami in svetilke iz medenine? Kotiček za branje je lahko nekaj čisto posebnega, če ga umestite na neobičajno mesto, ki bi drugače ostalo neizkoriščeno. Poiščite sodobno in nepričakovano mesto v domovanju, kamor namestite omaro z odprtimi policami, na katere razstavite priljubljeno knjižno zbirko. Na ozadje polic lahko nalepite tapete s poljubnim motivom, sodobnejšo podobo pa boste dosegli, če ozadje ostane belo.

domaca_knjiznica_1.jpg

Poiščite nezapolnjene kotičke

Pri dizajniranju domače knjižnice naj vas vodi zasnova izbranega prostora, kamor jo boste umestili. Lahko jo uredite v prehodnem delu dnevne sob ali jedilnice z odprtim načrtom, v spalnici, na hodniku in ne nazadnje celo kuhinji. Če imate na razpolago malo več prostora, ob steno postavite visoko leseno omaro iz temnega lesa s policami, na sredino prostora pa dodajte udobno sedežno pohištvo, ki vam lahko služi tudi za druge namene. Police lahko segajo tudi le do polovice zidu, po možnosti pa naj bo nad njimi večje okno za boljši pretok zraka in več naravne svetlobe.

domaca_knjiznica_2.jpg

Če v sobo za goste namestite modularno ležišče, ki ga čez dan spremenite v kavč, bodo vaši gostje lahko noč preživeli ob kupih dobrih knjig. Knjižnica je  lahko tudi v bližini izhoda na teraso ali verando, kjer so okna. Police dodajte pod okno in okoli oken, tako da jih obkrožite in še poudarite razgled na okolico. Sistem polic z dodatnim stolom in manjšo stransko mizico je kot nalašč za prazen hodnik ali območje v bližini roba stopnišča, kjer izkoristite ves razpoložljiv vertikalni prostor. Tudi neposredno ob stopnišču boste zelo verjetno našli nekaj praznega prostora.

domaca_knjiznica_3.jpg

Stilska oprema in dekoracija

Seveda ni treba, da knjižne police stojijo ravno ob stenah, kot smo vajeni – zlahka vam služijo tudi kot pregrada odprtega prostora. Na vrh polic ali omar pritrdite več manjših svetil, ki jih usmerite proti knjigam. Če boste knjige osvetlili, bodo videti kot dekorativna umetniška dela, napisana posebej za vaš dom, vi pa boste imeli občutek, da ste res v knjižnici. Zraven omare postavite stransko ali večjo pisalno mizo, ki jo opremite s stilskimi svetili in udobnimi stoli. Območje lahko sicer uporabljate kot dnevni prostor ali domačo pisarno.

Več posnetkov strateško umeščenih domačih knjižnic pa si lahko ogledate v fotogaleriji.