Pri Toro Rossu so že pred tedni presenetili z novico, da bo mladi in neizkušeni Max Verstappen v prihodnji sezoni v njihovem moštvu nasledil Jean-Erica Vergna, mladenič pa že danes dobil priložnost, da dirkalnik prvič preizkusi tudi v konkurenci največjih zvezdnikov dirkaškega športa.

Sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna je na današnjem prvem prostem treningu odpeljal 22 krogov, nato pa se je njegova avantura predčasno končala, saj ga je izdal Renaultov motor. Mladenič je marsikomu narisal nasmeh na obraz, ko je po radijski zvezi vodstvo svoje ekipe vprašal: »Kadi se mi iz motorja, kaj moram sedaj storiti?« S komandnega pulta je dobil preprost in kratko sporočilo: »Ustavi dirkalnik.«

Mladi Verstappen se je kljub prezgodnemu koncu na prvem treningu odrezal zelo solidno, saj je dosegel 12. čas. Za svojim moštvenim kolegom Daniilom Kvyatom je zaostal le 0,44 sekunde, za denimo petim časom treninga, ki ga je postavil Kimi Räikkönen pa je zaostal 0,97 sekunde.

Daleč najmlajši za volanom F1

S 17 leti in 3 dnevi starosti se je Max Verstapen vpisal v zgodovino kot najmlajši človek, ki je kdaj v formuli 1 aktivno sodeloval na dirkaškem koncu tedna ob dirki za Veliko nagrado. Rekord najmlajšega dirkača, ki je kdaj nastopil na dirki formule 1, pa bo, če se do takrat ne zgodi kaj nepredvidljivega, postavil prihodnje leto, ko bo nastopal kot redni dirkač ekipe Toro Rosso. Do sedaj ima rekord v lasti Jaime Alguersuari, ki je leta 2009 na VN Madžarske debitiral, ko je bil star 19 let in 125 dni. Mladi Verstappen ga bo torej presegel za skoraj dve leti. Zelo mlad je udejstvovanje v formuli 1 začel tudi prvak zadnjih štirih let Sebastian Vettel, ki se je prvič za volan bolida formule 1 usedel pri starosti 19 let in 53 dni, ko so mu priložnost na treningu ponudili pri Sauberju.

Verstappen pravi, da njegova nizka starost ne bo nobena ovira. »Mislim, da na koncu starost ni odločilna. Če si že dovolj zrel za to in si na vse skupaj tudi dobro pripravljen, so leta le številka. Tudi Sebastian Vettel je začel pri 19 letih pa ga poglejte sedaj. Nekateri ljudje so zmožni tega že pri teh letih, drugi pač ne. A nisem tukaj, da bi postavljal rekorde, temveč da si pridobim čim več izkušenj. So se mi pa z današnjim dnem izpolnile sanje,« je po treningu dejal mladenič.