Na spletni strani World Animal Day (www.worldanimalday.org.uk) med drugim piše, da se je svetovni dan živali začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah, in sicer z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. Sčasoma je svetovni dan živali zaobjel vse živalske vrste, njegovo obeleževanje pa se je razširilo po vsem svetu.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice bo ob svetovnem dnevu živali danes v Ljubljani med drugim pripravilo miroljubni shod z naslovom Gradimo živalim prijazno Slovenijo. Eden glavnih ciljev shoda bo poziv ministrstvu za zdravje za uvedbo pravic do vegetarijanske iz. veganske prehrane v šolah in vrtcih. Nekaj ur pred shodom bo predstavnike društva sprejel tudi predsednik države Janez Drnovšek.

Stranka ekoloških gibanj Slovenije (SEG) pa ob letošnjem svetovnem dnevu varstva živali, kot piše na njihovi spletni strani, ponovno daje javno pobudo državnemu zboru in vladi za ustanovitev t.i. sveta za zaščito živali in njihovih biotopov.

Slovenija je po pojasnilih SEG ohranila pestrost živalskega sveta in nekatere ogrožene vrste so se po zaščitnih ukrepih spet številčno povečale. Z lovskimi in ribolovnimi načrti pa se pogosto posega v naravno razmerje živalskih vrst - prihaja do prevelikega števila za lov zanimivih živali in vnašanja tujih, slovenskim razmeram neprimernih živalskih vrst.

Področja, ki so po svoji naravi primerna za prosto živeče živali, niso uradno zaščitena, mokrišča se še vedno osušuje. Gradi se številne ceste in zračne koridorje, z njimi pa prihaja v gozdove hrup in nemir, vanje silijo tudi gojitelji drobnice in goveda. Ti v primeru škode zahtevajo odškodnine, v javnosti pa s pomočjo medijev ustvarjajo divjadi neprijazno vzdušje.

Ob vsem tem v SEG poudarjajo, da je področje lova in ribolova potrebno takoj prenesti pod ministrstvo za okolje in prostor. V okviru ministrstva naj bi se potem ustanovilo svet za zaščito živali, v katerega naj bi bili vključeni predstavniki organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom živali, nevladne organizacije, gibanja za pravice živali, lovci in ribiči.

Svet naj bi poleg predpisov, ki zagotavljajo živalim njihove pravice, proučeval tudi praktične in etične vidike lova, določal lovne sezone in količino ter način odstrela. Lov in ribolov na redke in ogrožene vrste je po mnenju SEG potrebno prepovedati oziroma jih posebej zaščititi. Z živalmi pa je potrebno zaščititi tudi njihove biotope, še opozarjajo v SEG.