Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je odločitve DRK izjemno vesel. Potem ko je pri gradnji tekaškega dela projekta nastal zaplet, ki je močno skrajšal rok za gradnjo in zaradi česar so dela v Planici dolgo stala, bodo zdaj pod Poncami končno lahko začeli graditi tekaški stadion. Državna revizijska komisija je sicer julija ugodila pritožbi avstrijskega podjetja Strabag in zaradi napake v dokumentaciji zavrnila najcenejšo ponudbo Gorenje projekta, tako da so morali na zavodu Planica po navodilih revizijske komisije brez ponovitve razpisa poiskati novega izvajalca.

Ko so še enkrat preverili ponudbe, so se v zavodu odločili za gradbeno podjetje Kolektor Koling, ki je bilo drugo najcenejše med ponudniki, saj se je izkazalo, da so tudi pri Strabagu oddali nepopolno ponudbo. Pri Strabagu so se vnovič pritožili in zahtevali revizijo postopka. Ostajala je celo možnost, da pride do razveljavitve celotnega razpisa, ki bi po besedah Grosa lahko pomenila uničenje projekta.

Rok dokončanja projekta ostaja nespremenjen

"Kar se nas tiče, smo glede na nepopolnost Strabagove ponudbe takšno odločitev pričakovali. Drugačne si sploh nismo znali predstavljati. Škoda je teh zamujenih štirih mesecev, ki smo jih zaradi pritožb Strabaga ter vmesnih postopkov izgubili za gradnjo. A že jutri bomo s Kolektor Kolingom podpisali pogodbo, oni pa bodo v najhitrejšem možnem času začeli gradnjo," je pojasnil Gros in dodal, da seveda kljub izgubljenemu času za gradnjo rok dokončanja projekta ostaja nespremenjen. Ker so vezani na evropska sredstva, morajo zadnjo situacijo oddati do oktobra 2015, cilj pa je, da se tehnični pregled opravi do konca avgusta 2015.

A ta teden se gradnja bržkone še ne bo začela, dodaja Gros: "Tako hitro žal še ne bo šlo. Da se nekdo postavi na gradbišče v enem tednu, je skorajda nemogoče. Če bodo pri Kolektorju v 14 dnevih začeli premetavati zemljo, bo to zelo hitro. Da poskrbiš za vso logistiko, ni mačji kašelj. A seveda bi radi videli, da bi šlo hitreje."

Za zamude, ki so precej skrajšale rok za gradnjo, ne bo nihče odgovarjal, saj je slovenska zakonodaja takšna, da omogoča pravno varstvo. "To je zdaj dokončna odločitev, novih pritožb ne more biti, na odločitve DRK tudi ni pritožbenega roka. Možno je sicer, da bodo pri Strabagu tožili državo, v tem primeru DRK, ampak to s projektom nima ničesar skupnega," je še dejal Gros.

DRK je danes zavrnila pritožbeni zahtevek Strabaga za revizijo postopka kot neutemeljen, prav tako je zavrnila njegovo zahtevo za povrnitev stroškov, nastalih z revizijo.