Shod so pripravile civilne iniciative Tržnice ne damo, Stara Ljubljana, Koseze, Tivoli, Stara cerkev, Tobačna, Vevče, Sp. Kašelj, Zalog, Podgrad, Zavod za oživitev civilne družbe ter Davkoplačevalci se ne damo s podporo Društva za varstvo Alp Cipra. Shoda se je udeležil tudi kandidat stranke Krščanskih socialistov Slovenije za ljubljanskega župana Gregor Škerl.

Jankoviću očitajo projekte brez celovitih in poglobljenih analiz

Janković želi biti v predvolilni kampanji maksimalno všečen, svojo delavnost pa želi prikazati z rezanjem vrvice na različnih prireditvah, je v imenu iniciativ v sporočilu za javnost zapisala Marinka Kurilić iz civilne iniciative Tržnice ne damo. Po njenih besedah je s svojim avtoritativnim načinom vodenja naletel na odpor pri občanih.

Po besedah Kurilićeve županu med drugim očitajo, da omalovažuje mnenja in želje občanov, da ne jemlje resno protestov ter da se je v času njegovega županovanja razmahnil klientelizem. V iniciativah poleg tega menijo, da so njegovi projekti brez celovitih in poglobljenih analiz, realizacija pa je večinoma preplačana. Opozarjajo tudi, da se je dolg v času Jankovićevega županovanja večkratno povečal.

»Ljubljančani vedo, kaj je za Ljubljano pomembno«

Predstavnik iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič pa je v sporočilu za javnost zapisal, da Ljubljana »ne sme postati Jankovićev kalifat in interesno območje njegovih podpornikov«, temveč mesto vseh meščanov in enakih možnosti za vse.

Janković je v okviru obiska dunajskega župana in deželnega glavarja Dunaja Michaela Häupla v Ljubljani v odzivu na shod povedal, da imajo civilne iniciative pravico do shoda in dodal, naj se pokažejo na volitvah s svojim programom in kandidati. Pri tem je spomnil, da iniciativi Tržnice ne damo pred štirimi leti ni uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma o garažni hiši pod tržnico.

»Jaz sem prepričan, da Ljubljančani vedo, kaj je za razvoj Ljubljane potrebno,« je povedal Janković in dodal še, da občani ne bodo odreagirali na populistične prijeme.