Gibalna igra pri otroku pozitivno vpliva na zdravje kosti in sklepov, na motorične sposobnosti (hoja, tek, skakanje, plezanje, preskakovanje …) ter tudi na razvoj fine motorike, ki jo otrok potrebuje pri risanju in pisanju. Hkrati pa redna telesna dejavnost ugodno vpliva na splošno dobro počutje, boljšo koncentracijo, krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek kroničnih bolezni, izboljšuje spanec in še marsikaj.

Ključno vlogo imamo starši in učitelji

Pri oblikovanju odnosa do gibanja imamo ključno vlogo starši in učitelji. Otrokov odnos do sveta se začne oblikovati v družinskem okolju, torej lahko iz tega razberemo, da bo vzorec odnosa do gibanja otrok prevzel od staršev. Zato ne pozabite na skupne sprehode, obiske igrišč, igre z žogo. Tudi nabiranje školjk na plaži ter plezanje po drevesu in nabiranje češenj kažeta na odnos do telesnega gibanja. Zdrav življenjski slog v družini pa je dolgoročna naložba za otrokovo zdravje.

Zanimanje za gibanje začne pri najstnikih upadati

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi se otroci morali gibati vsaj 60 minut dnevno, vsak dan v tednu. Mlajši otroci se gibajo predvsem zaradi potrebe po gibalni aktivnosti, po desetem letu starosti pa interes za gibanje začne upadati. Vendar se mladostniki lažje kot v spontani igri na bližnjem igrišču znajdejo v športnih programih, ki jih ponujajo različni klubi in športna društva. Spodbuda za gibalno igro pa mora priti od nas, staršev.

Pohvale spodbudijo otrokov napredek

Ne obremenjujmo otrok, predvsem tistih, ki so ravnokar zakorakali v šolske klopi, s preveč aktivnostmi v popoldanskem času. Za dober gibalni razvoj otroka ni treba vpisati v vse športne dejavnosti. Dovolj je, da namesto računalnika in televizije z vrstniki preživlja popoldanski čas v naravi. Pa naj bo ta čas namenjen teku, skakanju, plezanju, kotaljenju, kolesarjenju ali igri z žogo. Spodbujajmo in pohvalimo otrokov napredek ter ga ne kličimo neroda, če mu telesna dejavnost ne gre! Pohvala ga bo vodila k doseganju višjega cilja in krepila njegovo samopodobo.

Otroci iz leta v leto manj gibljivi

Sedeč življenjski slog je pripeljal do motenj v gibalnem razvoju otrok. Z gibanjem imajo težave tudi povsem zdravi otroci, ki so iz leta v leto na splošno manj gibljivi. Otroci so v teku na 600 metrov danes v povprečju vsaj za deset sekund počasnejši kot pred dvajsetimi leti. Ogromno jih ne zmore narediti niti preprostega prevala, nekateri gibanje celo popolnoma odklanjajo. Strokovnjaki svarijo: ko bodo otroci odrasli, ne bodo sposobni zaslužiti niti minimalne plače.

Vir: www.oopa.si