Taljat in Božič sta današnji dan začela brezhibno. V polfinalu sta odpeljala brez napake in prevzela vodstvo, na koncu sta ju prehitela zgolj nemška predstavnika. Tudi v finalu sta Primorca odpeljala vrhunsko vožnjo, tvegala tam kjer je bilo potrebno in na koncu se jima je vožnja izšla po željah.

V letošnji sezoni sta že od samega začetka veslala na najvišji ravni, na svetovnem pokalu v Londonu zmagala, v Tacnu sta bila druga, na evropskem prvenstvu na Dunaju tretja, zdaj pa postavila piko na i in se okronala še z naslovom svetovnih prvakov. Priveslala sta do tretjega posamičnega naslova za Slovenijo, dva ima v svoji vitrini kajakaš Peter Kauzer, ki je to prvenstvo zaradi poškodbe ramena izpustil, ter osvojila že 17 kolajno s svetovnih prvenstev nasploh.

"Po polfinalu sva imela dovolj časa za premislek, dobro smo izbrali taktiko za 19. vrata, kolikor vem, sva jih edina odpeljala po levi strani, drugi so glede na naju izgubljali in to se nama je obrestovalo. Ko sva prečkala ciljno črto, sva le počakala na rezultate in res sva zadovoljna. Kot sem videl z vode, je bilo vse čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala," je po zmagi dejal Sašo Taljat, ki si je priveslal najlepše darilo, saj bo jutri dopolnil 25 let.

Iz leta v leto napredujeta, dobre in konstantne vožnje sta kazala vso sezono. "Mislim, da sva bolj dorasla v psihičnem smislu, fizično sva bolj zrela, tudi drugo opremo imava, ki nama ustreza. V zadnjih petih letih je vse napredovalo. Nono mi je pred prvenstvom dejal, da naj si sam priveslam najlepše darilo in to se je zgodilo," je povedal Taljat.

Smejalo se je tudi Luki Božiču, ki je med posamezniki na svojem šele drugem članskem prvenstvu že veslal v finalu in osvojil osmo mesto. Tokrat je še višje, najvišje, kar je možno. "Danes sva pokazala najboljšo vožnjo v tej sezoni, s katero sva si priveslala naslov svetovnih prvakov. Po kvalifikacijah smo videli, kako so vozili drugi, sama pa sva odpeljala še bolje in še bolj hitro. Na SP se mora poklopiti, na koncu odločajo dnevi pred tekmo, izkušnje in skupno preveslani kilometri. Letos smo dobro naredili, da smo izpustili eno tekmo svetovnega pokala, saj sem se tukaj res dobro počutil, tako v C-1 kot v C-2. Mislim, da bomo tudi naprej tako delali," je dejal Božič.

Sezono sta Primorca začela s tretjim mestom na EP na Dunaju. "V bistvu je bila cela sezona dobra, razen na eni tekmi nisva bila na stopničkah. Vse upe sva dajala v to svetovno prvenstvo, ki največ šteje. Mislim, da je bilo za našo reprezentanco to prvenstvo izredno uspešno, imamo tri kolajne, tak uspeh bo treba proslaviti. Najprej bomo malo nazdravili, nato pa že jutri oba s Sašotom odhajava na krajši dopust, tako da bo sprejem in slavje v Sloveniji šele oktobra," je še dejal Božič.

"Danes je bil res dolg dan, še daljša sta bila zadnja dva meseca, ko smo se pripravljali samo za to prvenstvo, stopnjevali formo, dobro prestali prihod v Ameriko, se aklimatizirali ... Na koncu je bilo vse odvisno od enih vrat, kjer smo nekoliko tvegali, šli na vse ali nič in tokrat se nam je izšlo," pa je po tekmi povedal trener obeh fantov Dejan Testen.

Slabše je danes šlo dekletoma. Kragljeva je šla na progo prva, udarila že tretja vrata, nato pa deveta izpustila, pribitek 52 sekund jo je potisnil na rep razvrstitve. Nekoliko bolje je kazalo Terčeljevi, ki bi brez kazenskih sekund bila dovolj hitra za finale najboljše deseterice, a dva dotika in štiri kazenske sekunde so bile tudi zanjo preveč. Zmagala je Avstralka Jessica Fox pred Britanko Fiono Pennie in Nemko Melanie Pfeifer. Ekipno so bile Slovenke četrte za Francozinjami, Avstrijkami in Slovakinjami.