Škoti so na zgodovinskem referendumu v četrtek s 55 odstotki glasov zavrnili neodvisnost in se izrekli za nadaljevanje več kot 300-letne zveze v okviru Združenega kraljestva.

Samo dan pred referendumom so voditelji treh glavnih strank na Otoku škotskemu parlamentu v primeru zavrnitve neodvisnosti obljubili obsežne nove pristojnosti, med drugim na področju davkov, proračunskih izdatkov in sociale.

Ostro napadel britansko vlado

Ko se je v petek izkazalo, da so bili zagovorniki neodvisnosti poraženi, je Salmond nemudoma priznal poraz in Škote pozval k enotnosti ter obenem napovedal odstop tako z vrha vlade v Edinburghu kot tudi Škotske nacionalne stranke (SNP).

Kljub temu pa je v danes objavljenem pogovoru za BBC ostro napadel britansko vlado. Politikom v Londonu je očital, da so z obljubami o novih pristojnostih tik pred zdajci zavedli Škote, da so ti glasovali proti neodvisnosti.

»Mislim, da je bila ta zaveza skuhana v obupu za zadnje dni kampanje, in mislim, da se tega zdaj zavedajo vsi na Škotskem.« Kot napoveduje Salmond, bodo tisti, ki so na koncu glasovali proti, še zelo jezni, saj so bili »zavedeni«, »prevarani« in »ukanjeni«.

Britanci bodo obljube izpolnili

Na sedežu vlade na londonskem Downing Streetu so njegove očitke danes že zavrnili in ponovili, da bodo obljube, ki so jih Škotom dali voditelji konservativcev, laburistov in liberalnih demokratov, izpolnjene. Vlada je že določila »jasen časovni načrt« za njihovo izvedbo, so zatrdili in ponovili, da bo osnutek ustrezne zakonodaje objavljen januarja.

To sta v soboto in danes znova tudi osebno zatrdila bivši britanski premier Gordon Brown in Alistair Darling, ki je bil na čelu kampanje proti škotski neodvisnosti. »Dogovor, ki so ga dosegle tri stranke, ni predmet pogajanj,« je bil v danes objavljenemu pogovoru za BBC odločen Darling.

Že v petek je Škotom enako sporočil tudi premier Cameron, a obenem dodal še, da »bodo tako kot Škoti imeli tudi ljudje v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem več besede pri svojih zadevah«.

Ne sme se pozabiti na Anglijo in Wales

O tem se je Cameron znova razpisal v članku, ki ga je danes objavil Mail on Sunday. Kot je vztrajal, se pri prenosu dodatnih pristojnosti na Škotsko ne sme pozabiti na Anglijo in Wales. Večja avtonomija za ene mora iti z roko v roki z večjo avtonomijo za druge, je poudaril.

»Zakaj bi smeli škotski poslanci glasovati o tem, kaj se bo poučevalo na angleških šolah, o zmanjševanju izdatkov za angleške bolnišnice, ali celo spreminjati angleške in valižanske davke, če pa po novem angleški ali valižanski poslanci ne bodo imeli nobene besede v teh zadevah za Škotsko?« je zapisal in nadaljeval, da se mora ta »temeljna nepravičnost« končati.

Salmond je to Cameronovo stališče danes komentiral z ocenami, da skuša premier spremembe na Škotskem povezati s spremembami v Angliji zgolj zato, ker ve, da bo težko izpolnil dane obljube. Proti so namreč tako številni vidni člani Cameronovih torijcev kot tudi desna populistična stranka Ukip, katere glas v Londonu postaja vse močnejši.