Najprej si morate opredeliti, kakšno stanovanje želite in kako veliko naj bo, pomembni pa sta seveda tudi lokacija in bližnja infrastruktura. Ko se odpravite na ogled stanovanja, si zelo dobro oglejte vsako podrobnost v stanovanju. Ne pozabite pregledati opreme: pralni stroj, pisalno mizo, posteljo, vzmetnico, omare, štedilnik, pečico, hladilnik … Če boste pozneje ugotovili, da kakega dela opreme ni, se boste z lastnikom verjetno težko dogovorili, da se bo odločil za ta izdatek.

Nikar ne dajte denarja iz rok brez pogodbe

Da ne boste po nepotrebnem hodili na veliko ogledov, prej postavite čim več vprašanj o stanovanju, tudi glede varščine – višina te se namreč med ponudniki zelo razlikuje, saj boste tako prihranili tudi čas, previdni pa bodite tudi, da ne boste žrtev prevare, zato brez pogodbe ne dajte denarja iz rok.

Pomembno je tudi vprašati glede plačevanja elektrike (ali je vgrajen števec), kakšni priključki so v stanovanju in ali je s kakšnim ponudnikom sklenjena naročnina ali celo vezava za določeno obdobje – v tem primeru namreč nimate možnosti izbrati svojega ponudnika internetnih storitev, večina pa ne uporablja več stacionarnega telefona, čeprav ga najdemo še v številnih stanovanjih, neodjava pa potem povzroči nepotreben mesečni strošek. Z lastnikom se je zato dobro dogovoriti o vseh podrobnostih.

Za študente je najugodnejša soba

Študentje največkrat želijo le sobo v stanovanju, ki je najugodnejša rešitev. Ta izbira ima seveda tudi nekaj pomanjkljivosti, vendar če ste prilagodljivi, sobivanje z drugimi stanovalci ne bo predstavljalo težav. Še cenejša rešitev je sobivanje v isti sobi, vendar lahko to postane moteče, predvsem če imata sostanovalca različne navade in hodita spat ob različnih urah; tudi tukaj lahko zadevo reši prilagajanje in ohranjanje dobrega odnosa, vendar če nočete tvegati, je boljša izbira lastne sobe.

Cene tako za sobo kot za lastno stanovanje so po slovenskih mestih sicer zelo različne, najvišje so nedvomno v Ljubljani, v mestu pa se cene razlikujejo tudi glede na lokacijo; cenejši so seveda bolj odročni predeli, vendar če je dobra povezava z mestnim prometom, tudi to ni slaba možnost.

Glede na kvadraturo so najdražje garsonjere

Če iščete stanovanje le za enega, je najugodnejša rešitev garsonjera, čeprav so cene teh glede na površino v primerjavi z eno- ali večsobnimi stanovanji precej višje. Pri iskanju garsonjere je pomembno upoštevati površino. Nekatere so namreč glede na kvadraturo nekoliko cenejše, vendar več kvadratnih metrov površine prinese tudi višje stroške. Garsonjera je sicer primerna tudi za par in je zaradi delitve stanovanjskih stroškov še najugodnejša izbira.

Če se odločite za eno- ali večsobno stanovanje, pa je treba že malo globlje pogledati v žep. V primerjavi z garsonjerami sicer enosobna ali enoinpolsobna niso veliko dražja, vendar imajo načeloma večjo površino, zato so večji tudi stroški. Eno- ali večsobna stanovanja so tako najprimernejša za družine ali več sostanovalcev, prav tako za par.

Premislite, preden se odločite za polklet

Kar nekaj ponudb se na spletu najde tudi za polkletna stanovanja ali sobe. Ta rešitev je sicer mnogo cenejša, vendar morate biti pozorni, da prostor ni vlažen, saj sta vlaga in plesen, predvsem v starejših zgradbah, kar pogost pojav. Tovrstno ponudbo sicer največkrat zasledimo pri najemodajalcih, ki oddajajo polklet v hiši, v kateri tudi sami živijo. Nekaterim sicer bivanje v isti hiši z lastnikom ne predstavlja nobenih težav in so tudi lastniki prijazni in korektni, vendar utegne tako sobivanje včasih biti neprijetno, zato zelo dobro premislite, preden se odločite za to. (ts)